Secventa din "Profetiile Omului-Molie, cu Richard Gere in rolul ziaristului care investigheaza aparitiile misterioasei creaturi

Mothman - legenda si filmul (pag 2/5)

Un personaj fascinant

Adevarul este ca Omul-molie este una dintre cele mai intrigante fiinte misterioase studiate de criptozoologi. Spre deosebire de alte fiinte studiate de criptozoologi, el nu a lasat nimic in urma lui. Yeti si Bigfoot au lasat amprente in zapada si chiar citeva fire de par, al caror ADN marturiseste ca este vorba despre niste animale necunoscute. Monstrii din lacuri, precum cel din Loch Ness sau altii, s-au lasat de citeva ori fotografiati, dupa cum exista si inregistrari sonore submarine ce le sint atribuite.

Omul-molie nu a lasat nimic din toate acestea. Este o creatura mult mai discreta. Aparitiile sale sint mai rare decit cele ale calamarilor uriasi, semnalati in marile sudice. Astfel, nu este de mirare ca a pus la grea incercare rabdarea celor care s-au incapatinat sa il studieze, portretul sau robot fiind creionat cu greu.

Nu este deloc intimplator ca, dupa mai bine de 30 de ani, s-au aflat relativ putine lucruri despre enigmaticul Om-molie. Cu toate acestea, Mothman - cum i se spune in Statele Unite - a devenit destul de popular pentru a se face un film pe seama lui. Iar producatorul, Sony Pictures, tocmai pe aceasta popularitate a mizat, cel putin la fel de mult cit a mizat si pe succesul lui Richard Gere, care a jucat in rolul principal.

Putina istorie

Povestea din film
Personajul principal este John Klein (de Richard Gere), un ziarist respectat de la "Washington Post" aflat in apogeul carierei sale. Intr-o zi insa, Klein pleaca impreuna cu sotia lui, Mary (Debra Messing), in cautarea unui loc pentru viitoarea lor casa. Excursia se va dovedi fatala insa pentru Mary, care moare intr-un accident de masina pe care il are dupa ce i se pare ca vede pe cer o molie uriasa. Citiva ani mai tirziu, lui John i se intimpla, trei nopti la rind, acelasi lucru: se trezeste ratacit cu masina in oraselul Point Pleasant din West Virginia. Incercind sa afle ce se intimpla, ziaristul descopera ca in orasel, de mai multa vreme, se petrec lucruri inexplicabile, lumea vorbind despre un urias Om-Molie care apare deseori in regiune, despre voci care par sa prezica catastrofe iminente. Desenele martorilor oculari par la fel cu cele facute de sotia lui Klein inainte de a muri. Evenimentele incep sa sfideze explicatiile logice si par a prezice un dezastru care nu intirzie sa se petreaca. Klein ramine insa sa investigheze acest mister, facind echipa cu politista Connie (Laura Linney).

Omul-molie a inceput sa se arate in vara anului 1964, cind o femeie a descris o aratare ce semana cu un "fluture urias, lung de vreo doi metri". Apoi, citiva gropari au declarat ca au vazut cu stupoare "o fiinta umana zburind printre copaci". Dupa citeva luni, un barbat din Salem a vazut doua lumini rosii, zburind deasupra unui cimp, fiind convins ca i-a fost dat sa vada ochii mari ai ciudatei fiinte despre care incepuse sa se vorbeasca.

Cele citeva cazuri initiale, relatate cu teama si jena, la modul "oare o sa ne creada cineva?", s-au transformat intr-o adevarata legenda. Mothmania are acum o mica istorie in spate si a intrat in atentia criptozoologilor. Unul dintre cei care s-au aplecat cu seriozitate asupra sa este Loren Coleman. In cartea sa "Mothman si alte intilniri curioase", reputatul om de stiinta explica evolutia aparitiilor Omului-molie. La inceput, acesta facea parte din categoria "diverse" a criptozoologiei.

Trebuie sa spunem aici ca, periodic, sint semnalate tot felul de creaturi ciudate. Cele mai multe sint raportate de citeva ori, dupa care nu mai apar. Sint insa vreo citeva care, datorita aparitiilor repetate, ies din categoria "diverse" si devin ele insele o categorie, cum ar fi Omul Zapezilor sau Nessie, monstrul din Loch Ness.

Insa, atrage atentia Loren Coleman, dintre miile de aparitii enigmatice ramin in memoria colectiva doar acelea care impresioneaza suficient de mult nu doar prin frecventa lor, ci si prin aspect (cit sint de monstruoase ori diafane) si evenimentele cu care sint asociate. In cazul Omului-molie, au fost intrunite toate conditiile pentru ca el sa devina o categorie distincta in criptozoologie.

 

 

pagina anterioara | pagina urmatoare

 

 

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME