Medicii analizeaza remedii transmise de o zina acum sase secole

Legenda spune ca remediile din manuscrisul vechi de 600 de ani au fost transmise de zina lacului

Medicina moderna cauta cele mai variate solutii pentru a reusi sa gaseasca medicamentele optime, adica foarte eficiente si fara efecte secundare. O directie noua de cercetari o reprezinta intoarcerea spre trecut. Un bun si foarte recent exemplu este cel al cercetatorilor britanici, care studiaza acum un manuscris vechi de 600 de ani. Legenda spune ca remediile adunate in acesta au fost transmise de o zina.

Fila din manuscrisul doctorului Rhiwallon, manuscris care urmeaza a fi studiat de medici, farmacisti si botanisti

Medicina medievala este luata in serios

Oamenii de stiinta de la University of Wales, din Cardiff, au luat in serios leacurile pe baza de plante descrise in "Cartea rosie din Hergest", datata in jurul anului 1400, informeaza prestigioasa revista "Nature". Demersul lor se inscrie in cadrul unei campanii menite sa reevalueze medicina medievala, in speranta de a redescoperi medicamente pierdute.

Astfel, toamna aceasta, va demara un proiect vast, in care urmeaza sa fie implicati medici, botanisti, farmacisti si alti oameni de stiinta. Derulat la Gradina Botanica Nationala, proiectul va implica studiul fiecarui medicament prezentat in "Cartea rosie din Hergest".

Sarcina specialistilor va consta, in primul rind, in identificarea plantelor din care erau preparate prafurile, uleiurile si cataplasmele medievale. "S-ar putea sa venim cu citeva contributii semnificative la medicina moderna", a declarat Terry Turner, farmacist la University of Wales. In opinia sa, intunecatul Ev Mediu ascunde si citeva licariri de geniu. Printre acestea, crede el, trebuie sa se numere si citeva medicamente care s-au pierdut. Ele pot fi totusi recuperate, este convins Terry Turner, analizind cu seriozitate vechile manuscrise.

Dind la o parte o multime de leacuri fara nici o legatura cu medicina, exista sanse serioase de a descoperi compusi cu valoare terapeutica ridicata. Aceasta banuiala este intarita de faptul ca manuscrisul in discutie avea o reputatie excelenta intr-o epoca in care medicina se practica fara a cunoaste prea bine anatomia si fiziologia.

Secrete terapeutice transmise de zina lacului

Obsesia vechilor manuscrise
Exista, de multa vreme, banuiala ca multe manuscrise vechi contin adevarate comori de intelepciune si cunoastere. Asa se explica si interesul pentru acestea. Jacques Bergier si Louis Powels scriu in "Dimineata magicienilor" (Nemira, 1995) despre cursa pentru manuscrisele alchimistilor declansata imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ei amintesc de faptul ca serviciile de spionaj sovietice si americane plateau cu bani grei orice insemnare lasata de alchimisti. Inaintea lor insa, germanii au vinat pur si simplu alchimistii din Europa, in speranta ca, prin intermediul lor, vor putea ajunge sa puna mina pe pretioasele manuscrise, convinsi fiind ca vor descoperi in acestea informatii stiintifice care i-ar ajuta sa creeze arme noi, mai puternice.

Intreaga echipa de cercetare nu este deranjata deloc de povestea care sta in spatele cartii semnate de un doctor pe nume Rhiwallon. Trebuie sa spunem ca acesta a fost primul dintr-un lung sir de medici foarte renumiti in Anglia medievala.

Exista o legenda, foarte interesanta, despre originea cunostintelor sale medicale. Conform acesteia, el a aflat care plante au efect terapeutic si cum sa le prepare de la mama sa, care era zina unui lac din apropiere. Ulterior, el a transmis aceste cunostinte fiului sau, tot medic, si asa mai departe, avind insa grija sa le si adune intr-o carte.

In aceasta sint reunite nu mai putin de 500 de remedii, pentru afectiuni precum febra, surzenie, diferite boli de piele etc. Acestea sint preparate pe baza a peste 200 de plante. Renumele pe care l-a cistigat Rhiwallon ca medic poate fi explicat si pornind de la increderea bolnavilor din epoca in faptul ca retetele oferite de el au fost primite de la o zina.

Insa cercetatorii din Cardiff sint hotariti sa le studieze una cite una, pentru a identifica noi substante terapeutice, pe care sa le poata folosi in medicina moderna.

29 iulie 2002

 

(SURSA: Nature).

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME