Un asteroid ameninta Pamintul (pag. 2/4)

Nu va alarmati
Este cazul sa intram in panica? Nu, nu inca. Mai sint inca 17 ani pina cint este posibil - repetam: este posibil - sa aibe loc un impact. Apoi, chiar daca se va dovedi ca NT7 se inscrie fara nici un dubiu pe o orbita de coliziune, au fost imaginate deja solutii pentru evitarea acesteia. Puteti citi despre ele in articolul "Sub amenintarea asteroizilor". Avem suficient timp la dispozitie pentru a percetiona macar una dintre ele.

Cel mai periculos asteroid de pina acum

Denumit pe scurt NT7, asteroidul in discutie a fost vazut pentru prima oara pe 5 iulie 2002, cu ajutorul Observatorului Linear din New Mexico, ce face parte din programul de supraveghere automata a cerului. De atunci, astronomi din toata lumea si-au indreptat telescoapele spre el, adunind-se, pina in prezent, peste 200 de observatii.

Stralucirea sa indica faptul ca trebuie sa aibe un diametru de vreo doi kilometri. Un asteroid bine facut, s-ar putea zice. Insa partea proasta este ca, in urma calculelor preliminarii, s-a stabilit ca acesta se afla pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

Este, asadar, un asteroid care merita toata atentia. Pe scara Palermo, care indica probabilitatea ca un corp ceresc, asteroid sau cometa, sa loveasca Pamintul, NT7 a primit cotatia de 0,06, fiind primul bolovan cosmic ce inregistreaza o valoare pozitiva pe aceasta scara. Cu alte cuvinte, acesta este cel mai periculos asteroid detectat pina in prezent. El va putea fi observat cu mai multa usurinta in urmatoarele 18 luni.

Aceasta inseamna ca, in curind, astronomii vor avea toate datele necesare pentru a-i recalcula traiectoria cu o precizie si mai mare.

Un impact ar fi devastator

In cazul in care se va confirma faptul ca NT7 va percuta Pamintul, atunci avem o problema. Cu cei doi kilometri ai sai in diametru, NT7 este un asteroid de calibru mediu. La o viteza de intrare in atmosfera de 28 km/s, el este capabil sa distruga un continent intreg. Intr-un astfel de scenariu, sustin expertii, va avea de suferit intreaga planeta. Mai exact, ar avea loc schimbari climatice importante, iar linia tarmurilor va fi modificata. In cel mai rau dintre cazuri, in functie de locul si unghiul impactului, inclinarea axei Pamintului ar putea sa fie schimbata, ceea ce ar da peste cap si succesiunea anotimpurilor.

Totusi, avertizeaza oamenii de stiinta, este inca prematur sa intram in panica. Pe de o parte, calculul traiectoriei are o abatere de un milion de kilometri, dupa cum a admis Dr. Donald Yeomans, astronom NASA, de la Jet Propulsion Laboratory, din California.

Pe de alta parte, chiar si daca se va dovedi ca un impact este iminent, exista suficienta vreme pentru a incerca o deviere a asteroidului. Mai multe modalitati de a schimba traiectoria unui asteroid sint studiate si simulate pe calculator de citiva ani buni, in caz de nevoie urmind a fi puse in practica.

pagina anterioara | pagina urmatoare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME