Viata pe alte planete este mai probabila decit se credea

In cazul in care exista si alte planete asemanatoare cu Terra, atunci una din trei asemenea planete trebuie sa gazduiasca viata, estimeaza doi fizicieni australieni, intr-un articol publicat de revista "Nature". Iar daca viata poate sa apara si in alte conditii decit pe planeta noastra, atunci sansele de a descoperi fiinte extraterestre sint si mai mari.

Probabilitatea de a gasi viata extraterestra, intr-o forma sau alta, creste continuu in ultimii ani.

Un indiciu ca viata ar fi o constanta in Univers

Acestea sint concluziile la care au ajuns Charles Lineweaver si Tamara Davis de la University of New South Wales, din Sydney. Ei sint de parere ca este uluitor cit de repede a aparut viata pe Pamint. Cele mai vechi fosile arata ca primele forme de viata au aparut cam la 500 de milioane de ani de la formarea planetei, ceea ce este extrem de putin la scara geologica, adica aproape instantaneu. Aceasta rapiditate indica faptul ca probabilitatea ca viata sa apara pe planete de tipul Terrei este foarte ridicata. Savantii australieni au evaluat aceasta probabilitate la 33%. Dar, aduc ei aminte, bacteriile terestre care traiesc in conditii extreme, adica in medii lipsite de oxigen si la temperaturi ridicate, reprezinta un indiciu ca explorarea spatiala ne poate rezerva surprize mari.
Practic, studiul realizat de Charles Lineweaver si Tamara Davis sugereaza faptul ca viata ar fi constanta in Univers, ea aparind de indata ce conditiile necesare sint intrunite.

Dar unde sint planetele de tipul Pamintului

Sigur, este interesant de stiut cit de des putem intilni planete ca a noastra. Conform ecuatiei lui Drake, citeva ar trebui sa fie numai in galaxia noastra. Pina la ora actuala au fost descoperite aproape 80 de planete extrasolare, adica situate in afara sistemului nostru solar. Despre una dintre ele se stie cu siguranta ca are atmosfera, dupa felul in care este distorsionata lumina ce trece prin ea. Lipsesc insa spectrometrele atit de sensibile incit sa ii putem detecta compozitia atmosferei. Insa acestea nu vor intirzia sa apara, aflam de la NASA.
Agentia Spatiala Americana a demarat saptamina trecuta un nou program, numit Terrestrial Planet Finder (TPF). Prin acesta, NASA isi propune sa descopere tocmai planetele asemanatoare cu a noastra. Vom avea insa nevoie de rabdare, deoarece doar planificarea TPF va dura pina in 2006. Abia dupa aceea va incepe misiunea propriu-zisa de cautare.

(SURSA: Nature).

Alte articole referitoare la acelasi subiect:
Bacterii extraterestre inviate si clonate
Marte a gazduit viata!
Viata unde nici nu te astepti
Un nou centru de astrobiologie

Arhiva OZN - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME