Einstein a avut cu creier aparte

Creierul lui Albert Einstein avea deosebiri clare fata de medie, a declarat Dr. Dahlia W. Zaidel, neurolog la Unversitatea din Los Angeles. Dar, a adaugat ea, "inca nu se poate face vreo legatura clara intre aceste deosebir si inteligenta sa exceptionala".

Dr. Zaidel a studiat doua esantioane prelevate din creierul marelui savant imediat dupa moartea acestuia, in 1955, cand avea 76 de ani. Esantioanele la care a avut acces erau din hippocampus, zona a creierului responsabila cu memoria si cu asocierile dintre cuvinte. Cercetatoarea americana a comparat tesutul cerebral al lui Einstein cu 10 alte mostre de tesut similar, prelevate de la 10 persoane cu inteligenta medie si care au decedat la varste cuprinse intre 22 si 84 de ani.
Neuronii din partea stanga a hippocampus-ului castigatorului Premiului Nobel erau mult mai mari decat cei din partea dreapta, ceea ce nu s-a constatat la indivizii cu inteligenta obisnuita. In mod normal, aceasta asimetrie nu este atat de pronuntata, de multe ori fiind aproape imperceptibila.
Este totusi dificil de tras concluzii definitive, apreciaza Dahlia W. Zaidel. "Daca mostre de tesut cerebral apartinand oamenilor obisnuiti sunt disponibile fara probleme, nu exista inca nici o banca de creiere ale geniilor", a declarat ea. Totodata, si-a exprimat speranta ca va putea obtine mostre tesut cerebral prelevate de la oameni de stiinta, mai ales fizicieni, cu o inteligenta sclipitoare.

(SURSA: Ananova.com).

Arhiva - alte enigme

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME