Marea Caraibelor ascunde o cetetate scufundata

Utilizand un minisubmarin de ultima ora, o echipa mixta de cercetatori, canadiano-cubaneza, a descoperit ca in adancurile Marii Caraibelor exista niste structuri regulate din piatra, imposibil sa fie considerate formatiuni naturale. Cu alte cuvinte, au fost descoperite vestigiile mai vechi decat pirmaidele egiptene ale unei civilizatii necunoscute.

O performanta politica, tehnologica si arheologica

Descoperirea acestor ruine reprezinta o mare performanta arheologica, dar ea a fost posibila abia dupa rezolvarea unir probleme de ordin politic si tehnologic.
Pe de o parte, explorarile submarine din apele teritoriale ale Cubei sunt extrem de dificile, din motive politice. Americanii, la fel ca multe state europene, nu se pot apropia, deoarece nu primesc autorizatiile necesare, in semn de protest fata de embargoul la care este supus regimul de la Havana. Totusi, guvernul comunist al lui Fidel Castro a acceptat un parteneriat cu o companie canadiana de explorari subacvatice, Advanced Digital Communications (ADC).
Pe de alta parte, tehnologiile utilizate sunt dintre cele mai avansate, incluzand radare ultraperformante, sonare cu dubla frecventa de mare fidelitate si minisubmarine teleghidate. Numai asa s-a putut stabili un nou record, descoprindu-se o cetate situata la adancimea record de 640 metri.
In fine, din punct de vedere arheologic, insemnatatea orasului scufundat din largul Cubei este, vom vedea, covarsitoare.

Orase disparute in loc de comori prierdute

In principiu, tinta cautarilor realizate de canadieni impreuna cu Academia Cubaneza de Stiinte o reprezentau galioanele care transportau aur incas in Spania. Dar explorarile preliminare efectuate cu ajutorul unor radare performante au semnalat si altceva in afara de posibile corabii scufundate. Parea ceea ce Paulina Zelitsky, inginer oceanograf la ADC, a numit initial primavara aceasta drept "niste structuri impresionante, care aduceau cu un vast centru urban". Prudenta, ea a adaugat ca "ar insema sa fim total iresposabili sa spunem ce este acolo, inainte de a vedea exact". Prudenta excesiva, s-ar putea spune, deoarece au fost realizate cateva imagini si cu ajutorul unui sonar de precizie, care a aratat ce se ascunde la adancimea de peste 600 de metri: un platou subacatic imens, care cuprindea structuri de piartra distribuite simetric, care indicau un oras partial acoperit cu nisip. privite de sus, formele indicate de sonar semanau cu piramide, drumuri si cladiri.
Intrigati de primele descoperiri, cercetatorii de la ADC au revenit impreuna cu partenerii lor Cubanezi la fata locului in luna iulie. De data aceasta erau pregatiti, avand la bordul navei Ulises nu doar arheologi, ci si un mic robot submarin, din categoria Remotely Operated Vehicle (ROV), capabil sa coboare pana la o adacime de 600 de metri, echipat fiind cu camere de luat vederi.

Misterul este aproape intact

Imaginile transmise la suprafata au confirmat prezenta unor ruine, pe o suprafata de 12 km2. Operatorii au putut vedea la lumina reflectoarelor blocuri mari, aparent de granit, evident slefuite, dispuse in formatiuni perpediculare si circulare. Marea majoritate a blocurilor de piatra au dimensiuni cuprinse intre 2 si 4,8 metri, o parte dintre acestea fiind rasturnate unele peste altele.
Arheologii nu au nici cea mai vaga banuiala cu privire la constructorii cetatii scufundate. In schimb, geologii sunt insa in masura sa afirme ca terenul pe care a fost ridicata se afla deasupra apelor acum sase mii de ani. Asadar, aceasta este vechimea minima a ruinelor subacvatice din Marea Caraibelor, care sunt astfel mai vechi decat pirmadiele egiptene. Ultimul lucru sigur care se mai stie este ca scufundarea trebuie sa fi fost de origine vulcanica. In rest, numai ipoteze.
Legat de acestea, recenta descoperire adunce un sprijin suplimentar teoriei conform careia Cuba ar fi fost, pe vremuri, legata de America Latina de o limba de pamant. In plus, asa cum arata Paulina Zelitsky, "aceasta descoperire lanseaza o multime de ipoteze noi cu privire la miscarile tectonice si la colonizarile de acum aproximativ 10.000 de ani".
Ramane ca o expeditie viitoare sa aduca la suprafata imagini mult mai precise. Pentru aceasta este necesar un submarin nu miniatura, ci unul cu echipaj uman, capabil sa poarte reflectoare mai puternice si camere de luat vederi mai sensibile.

(SURSA: BBC).

Arhiva - vechi civilizatii

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME