OZN semnalat in Vrancea

Una dintre zonele Romaniei in care fenomenul OZN are o incidenta mai ridicata este judetul Vrancea. Ultimul eveniment de acest tip a avut loc la data 30 iunie 2001. Desi lipsesc inregistrari fotografice, exista suficienti martori pentru a crede ca la Nanesti a avut loc un fenomen neobisnuit.

"...nu avea cum sa vina de pe pamint"

Martorii decalra
- "Arata ca o farfurie zburatoare cum am vazut la televizor".
- "Arata ca o farfurie intoarsa invers".
- "Un nor de lumina sferic sub forma de farfurie zburatoare".
- "Privit de jos cercul arata ca un cilindru in mijlocul caruia se afla sfera de lumina".
- "Sfera era ca lumina soarelui insa nu era orbitoare si nu frigea".
- "Am vazut un cerc luminos care se desfacea in mai multe bucati."
- "Era o lumina difuza, nu era orbitoare insa mai stralucitoare erau cilindrii care compuneau haloul din jurul sferei".

     Conform celor publicate in editia din 3 Iulie 2001 a Monitorului de Vrancea, in noaptea de 30 iunie, mai multi locuitori din satul Nanesti au vazut, incepind cu ora 22.30, o sfera luminoasa care se misca cu viteza. Descrierile, asa cum au fost ele culese de reporterii Monitorului conduc spre ipoteza ca ceea ce s-a vazut la Nanaesti nu a fost iluzie.

      Martorii, avind pregatiri diferite, au descris acelasi fenomen, in diferite etape ale desfasurarii sale. De pilda profesorul Tanasache Agafitei a declarat ca "Am crezut la inceput ca este vorba despre o instalatie sofisticata de lumini de discoteca si m-am uitat special sa vad din ce parte vine sfera. Pot sa va spun ca nu avea cum sa vina de pe pamint acest fenomen". Este un indiciu pretios in evaluarea credibilitatii fenomenului.

      De asemenea, alti martori, aflati la distante de citeva sute de metri, au confirmat evenimentul. Faptul ca acesta a avut loc dupa ce curentul electric a fost intrerupt in tot satul intre orele 22.00 - 02.00 pare sa fie o coincidenta. Reporterii care au investigat cazul au descoperit ca a fost o avarie: in transformatorul care asigura alimentarea satului electricienii au gasit o barza scurtcircuitata.

Daca nu a fost OZN, atunci ce?

     In conditiile in care nimeni din sat nu a avut energie electrica, este greu de gasit o explicatie terestra a luminii vazute pe cer. Apoi, orice alta sursa explicabila de lumina (Luna, Venus, un avion, elicopter, etc.), nu coboara pina la o altitudine de aproximativ 500 de metri, speriind satenii ca vor fi rapiti, nu se roteste si nu se desface in bucati.

      Asa cum reiese din descrieri, fenomenul de la Nanesti face parte din categoria aparitiilor OZN caracterizate prin emisii luminoase. Aceasta tipologie este des intilnita in observatiile din intreaga lume. Recentul caz vrincean este particularizat prin absenta zgomotului si prin altitudinea redusa la care s-a manifestat fenomenul. In rest, desi inexplicabil la ora actuala, faptul ca lumina "se desfacea in bucati" a mai fost raportat in repetate rinduri.

      Atenti fiind sa ne controlam entuziasmul fata de o aparitie OZN in Romania, este totusi greu de gasit o explicatie "terestra". Avem un caz cu cel putin 10 martori si o investigatie preliminara efectuata de ziaristi. Pacat ca ufologia romaneasca are in prezent putine resurse pentru a face o investigatie mai amanuntita la fata locului. Insa, chiar si in aceste conditii, putem concluziona ca, ceea ce s-a aflat vreme de 30 de minute deasupra Nanestiului a fost un obiect zburator neidentificat. Daca cineva poate sa il identifice, asteptam un e-mail.

(SURSA: Monitorul de Vrancea).

ARTICOLE pe aceeasi tema - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME