Vinatoare de OZN-uri in Norvegia

In agust 2000, anuntam pe MISTERIUM ca in Norvegia, la Hessdalen, cu sprijinul autoritatilor locale, compania "Norsk UFO Senter AS" a investit 20 de milioane de dolari pentru infiintarea unui punct de urmarire a activitatii OZN din zona, sub numele de "Project Hessdalen". Sa vedem ce s-a intimplat de atunci.

Statia de urmarire a activitatii OZN de la Hessdalen

Un exemplu demn de urmat

      De la inaugurarea turnului de observatie si pina in prezent, cerul de deasupra Hessdalen-ului a fost fost monitorizat in permanenta, cu ajutorul unor camere video. In decursul unui an, au fost inregistrate 79 de obiecte zburatoare neidentificate. "Fenomenele observate sint atit de variate, incit este greu de crezut ca exista o singura explicatie pentru toate", este de parere Erling Strand, conducatorul Proiectului Hessdalen.

      Trebuie spus ca in zona Hessdalen exista o puternica activitate OZN. Lumini misterioase au fost vazute acolo de multi ani. Primele OZN-uri de aici au fost semnalate intre 1981 si 1984, citeva cazuri fiind studiate de reputatul ufolog J.Allen Hynek. Au existat perioade in care s-au observat citeva aparitii enigmatice intr-o luna, dar au fost si lungi perioade de "liniste OZN".

      Oricum, regiunea Hessdalen se numara printre zonele cu o ridicata activitate OZN, ufologii salutind cu entuziasm proiectul demarat de "Norsk UFO Senter AS", unii dintre ei venind personal la fata locului. O veste buna este si aceea ca anul acesta este asteptat la Hessdalen un grup de oameni de stiinta de la Institutul Italian de Radioastronomie.

Una dintre imaginile inregistrate automat de camerele de luat vederi

Dotarea tehnica va continua

      Sistemul automat de monitorizare a activitatii de la Hessdalen este alcatuit in prezent din doua camere video stereo, situate la 150 de metri una de alta. Ele sint conectate la un calculator si, gratie unui program specializat, se poate determina distanta pina la obiectele observate. Mai mult, imaginile obtinute sint postate direct pe Internet, la aderesa http://www.hessdalen.org/pictures/ . De asemenea, sint disponibile on line si citeva inregistrari video, pe care le puteti urmari la http://www.hessdalen.org/film/ .

      Dar lucrurile nu se vor opri aici. In viitorul apropiat va fi instalata o a treia camera video, care se va focaliza automat asupra obiectelor detectate de primele doua camere. Astfel, se vor obtine imagini de o calitate net superioara a OZN-urilor detectate.

      In plus, va fi instalat si un sistem radar. Efortul financiar nu este deloc neglijabil, insa merita: este un lucru stiut ca observatiile OZN cu dubla confirmare, video si radar, sint cele mai valoroase.

 

O fotografie mai veche, din anii '80, de la Hessdalen

 

 

(SURSA: Aftenposten).

Alte articole similare - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME