Marte a gazduit viata!

Cine a urmarit ziarele a aflat deja: un meteorit de origine martiana a fost reanalizat si s-a dovedit acesta pastreaza urme incontestabile ale vietii. Mai exact, acum avem dovada unanim acceptata ca pe Marte au trait cindva organisme vii. Pentru moment stim sigur doar de bacterii. Oricum, esentialul ramine: viata extraterestra nu mai este o iluzie, ci este perfect posibila.

ALH-84001 - meteoritul care a facut dovada faptului ca pe Marte a existat viata

Un meteorit intrat in istorie
   Meteoritul martian ALH-84001 a facut primul pas in istorie in 1996. N-a fost nici cu stingul, nici cu dreptul. Pe de o parte, o echipa coordonata de David McKay, de la Centrul Spatial Johnson a descoperit in interiorul sau substante minerale care de obicei, pe Terra, sint de origine biologica. S-a vorbit astfel despre fosilele unor bacterii martiene. Pe de alta parte, citiva experti in astfel fosile au contestat vehement concluziile echipei lui McKay.
   Lucrurile au ramas oarecum in coada de peste. Singurul punct comun al ambelor tabere era acceptarea faptului ca ALH-84001 provine de pe Marte. Cum asta? In urma cu 3,9 miliarde de ani, un asteroid de mari dimensiuni a lovit planeta vecina. Impactul a fost atit de puternic, incit a proiectat in spatiu o multime de fragmente de roca. Dintre acestea, una a ratacit prin cosmos pina acum 13.000 de ani, cind a cazut, ca meteorit, in Antarctica. Pietroiul de doua kilograme a fost descoperit in 1984 si a primit numele de ALH-84001, dupa numele descoperitorului sau, Allan Hills. Ulterior, in 1996, s-a iscat controversa fosilelor de bacterii.
   Si iata ca recent, la 26 februarie 2001, au aparut date noi, care reconfirma existenta vietii acum aproape 4 miliarde de ani pe Marte.

Un mare pas inainte
Rezumind, alaturi de cercetarile initiale, referitoare strict la fosile, avem la dispozitie inca doua studii, care indica acelasi lucru: cindva pe Marte a existat viata cel putin in stadiul de bacterii.
Poate si mai important este faptul ca unul dintre aceste ultime doua studii apartine unui centru NASA. Care NASA isi exprimase mari rezerve in 1996 cu privire la posibilitatea ca meteoritul ALH-84001 sa reprezinte o dovada a vietii pe Marte.

Noi serii de argumente
   Cercetatorii de la Centrul Ames din Moffett Field, de pe linga NASA, au descoperit in interiorul ALH-84001 lanturi de cristale de magnetita. Insa nu aceste cristale in sine le-au atras atentia, ci dispunerea lor. Magnetitele gasite se aflau plasate intr-un mod care nu s-ar fi putut fi realizat decit in interiorul unor organisme vii. Altfel, precizeaza Imre Friedmann, coordonatorul studiului, un asemenea tip de lant ar fi fost distrus imediat datorita fortelor magnetice. Se estimeaza ca aceste cristale de magnetita au folosit drept "busola" unor bacterii ce se orienteaza dupa cimpurile magnetice.
   Studiul publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences" este dublat de o analiza comparativa a cristalelor din meteoritul martian si a celor cristalele prezente in interiorul unor bacterii terestre. Autorii studiului efectuat la Centrul Spatial Johnson au declarat ca cele doua tipuri de cristale sint asemanatoare.

(SURSA: First Science).

Alte articole referitoare la viata extraterestra:
Un nou centru de astrobiologie
Viata unde nici nu te astepti

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME