SETI@Home? Multumesc, nu.
- pag 5 -

Promisiuni - da, obligatii - ba

Aplicatia "SETI@home" functioneaza ca un screen saver: nu ruleaza decit in perioadele de inactivitate ale calculatorului.

   Fie ca reprezinta o gafa monumentala de redactare, fie ca este o omisiune bine gindita, in document nu se specifica nicaieri daca "comunitatea astronomica, guvernul si opinia publica" vor informate simultan. Iar daca nu, atunci ramine neclar in ce ordine vor afla despre interceptarea unui semnal extraterestru. Care vor fi primii si care ultimii: astronomii, politicienii sau poporul?
   Luat la bani marunti, prin lipsa lui de precizie, documentul lasa o portita uriasa. Daca miine se va dezvalui ca primul semnal extraterestru a fost captat inca de acum zece ani, nimeni nu a incalcat nici o prevedere! Textul se preteaza la orice interpretare. La nevoie, se poate pretinde ca s-a informat comunitatea astronomica, deoarece se pot gasi doi-trei astronomi sa admita ca stiau de semnal. Apoi se poate pretinde ca s-a informat si guvernul, iar acesta va recunoaste nonsalant ca a intirziat autorizarea difuzarii unui comunicat oficial, dar ca oricum era alta administratie cind s-a facut descoperirea, ca birocratia de atunci... In fine, atita timp cit nu se da nici un termen de informare a opinie publice, aceasta "Declaratie" nu are nici o consistenta.
   Pe de alta parte, insusi statutul documentului este foarte indoielnic. El este si ramine o simpla declaratie, nimic mai mult. Nu are forta unui regulament de functionare si cu atit mai putin forta unei legi. Cel mult, datorita caracterului sa binevoitor, poate fi considerat un soi de "gentlemen agreement". Insa nici asta nu este, caci o intelegere presupune existenta a doua parti, ori declaratia e unilaterala.

Multumesc, nu
   Dar, pina la urma, ce este aceasta declaratie si ce valoare are ea, va veti intreba. Ei bine, documentul nostru e genul de promisiune scrisa, care te onoreaza dar nu te obliga cu nimic si nici nu are vreo valoare juridica. In schimb, trebuie sa admitem ca da bine la public, justifica bugetul anual, stimuleaza donatiile si participarea la programul SETI@Home.
   In aceste conditii, mi se pare cam mult sa particip la programul SETI@Home. Am un respect deosebit pentru cercetatorii de la SETI. Totusi, pentru a accepta ca PC-ul meu sa proceseze pachete date despre care n-am nici cea mai vaga idee, am nevoie de mai mult respect. Este o chestiune de incredere. Ajungind in miezul problemei, SETI - ca institutie - a avut la dispozitie 12 ani pentru a revizui un document gaunos. Nu a facut-o si nici nu da semne ca ar avea intentia.
   Un asemenea detaliu este greu de trecut cu vederea, mai ales in conditiile in care secretomania guvernului american in materie de incidente OZN este de notorietate. Cu atit mai mult SETI ar fi trebuit vina cu altceva decit o declaratie pur si simplu amuzanta pentru cei care au trecut de virsta entuziasmului gratuit.
   Ah, daca SETI ar fi facut loby pentru votarea unei legi care ii reglementeze clar activitatea, ar fi fost altceva. Obligatia definita prin lege a cercetatorilor de a oganiza o conferinta de presa in maxim 48 de ore de la incheierea verificarilor unui semnal de origine posibil extraterestra ar fi fost convingatoare.
   Dar o asemenea lege, chiar si in stadiul de proiect, este greu de imaginat in conditiile actuale. In consecinta, la intrebarea daca nu vreau sa imi instalez aplicatia "SETI@Home" raspunsul ramine "multumesc, nu".

Florin IORGA

Alte dosare MISTERIUM: aici

Alte articole despre SETI:
Vizita istorica a CSETI la Vatican
Vesti bune pentru SETI

Link-uri:
SETI

SETI @ Home
SETI @ Home Romania
Declaration of Principles

 

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME