SETI@Home? Multumesc, nu.
- pag 4 -

 

Politica si solidaritatea savantilor
   Daca politica noii administratii americane in materie de OZN-uri va fi aceeasi de pina acum, atunci nu putem spera prea multe. In nici un caz nu vom putea spera nici in deschiderea arhivelor sensibile. Iar in eventualitatea in care SETI intercepteaza ceea ce se asteapta de decenii, sansa ca noi sa aflam ceva ramine doar o solidaritate exemplara a tuturor celor implicati.

Cind vom afla
Daca expertii SETI vor apuca sa transmita guvernului american ca au captat semnale radio ale unei civilizatii extraterestre, atunci lucurile se vor complica intr-o maniera de nedescris. Rezultatul va fi ca informarea opiniei publice va fi aminata. La limita, ceea ce ne ramine este un act de curaj din partea citorva specialisti de la SETI, anume acela de a posta repede pe Internet rezultatele intepretarii, fara nici o consultare prealabila a nici unui organism, stiintific sau politic.

   Ca asupra cercetatorilor vor fi facute presiuni, nu incape nici o indoiala. Problema este daca vor avea destul curaj sa refuze in grup tacerea ce le va fi impusa. O concediere sau o retragere simultana a cinci sau sase oameni de stiinta de la SETI va da de banuit. Prin urmare, onestitatea nu va fi suficienta. Solidaritatea savantilor va fi esentiala pentru ca vestea despre un semnal extraterestru sa ajunga la public.

Un document prea subtire
   Insa, dincolo de sperante, trebuie sa recunoastem ca la ora actuala nimic nu poate obliga SETI sa anunte contactul cu o civilizatie extraterestra. Asta in ciuda faptului ca un plan de actiune exista inca din 1989.
   Va place sau nu, iar mie nu imi place deloc, SETI a functionat peste 20 de ani fara sa aibe un raspuns clar la intrebarea "ce facem daca in seara asta interceptam mesaje extraterestre?". Cind, in sfirsit, Comitetul SETI al Academiei Internationale de Astronautica a decis ca e vremea sa formuleze un raspuns, a elaborat un document ca subtirel pentru un titlu atit de lung si de pretentios: "A Declaration of   Principles Concerning Activities Following the Detection of Extraterrestrial Intelligence".
   Aceasta "Declaratie de principiu cu privire la activitatile ulterioare descoperirii inteligentei extraterestre" este disponibila on line, la adresa http://www.seti.org/post-detection.html . Cine are curiozitatea sa arunce o privire va descoperi ca documentul ne asigura parinteste cum ca SETI se angajaza "sa verifice semnalul pentru a se asigura ca este cu adevarat de origine extraterestra, iar apoi sa instiinteze comunitatea astronomica, guvernul si opinia publica".

continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME