Un Stonehenge in Yemen

Pe tarmul yemenit al Marii Rosii au fost descoperite urmele unei remarcabile civilizatii din Epoca Bronzului. Arheologii au scos la iveala ceea ce se asteptau mai putin, anume marturiile unei culturi de tip megalitic, asemanatoare celei de la Stonehenge.

O descoperire cu totul neasteptata
   Incinta descoperita in Yemen este alcatuita din megaliti de bazalt si granit, fiecare dintre ei masurind cel putin trei metri inaltime si cintarind aproximativ sapte tone. Arheologii presupun ca acestia au fost adusi din Muntii Surat, de la o distanta de 60 de kilometri, foarte probabil pe calea apei. In mod surpinzator, dispunerea enormelor pietre aduce aminte de aranjamentul megalitic de la Stonehenge, Marea Britanie.
   Sub unul dintre monoliti a fost decoperit scheletul unui barbat, insotit de mai multe obiecte cu caracter utilitar, realizate din cupru si obsidian. Edward Keall, arheolog la Departamentul de Studii al Orientului Apropiat de pe linga Muzeul regal din Ontario este convins ca "in mod evident, este vorba despre o ofranda de mare importanta".

Mai multe presupuneri decit certitudini
   De asemena, au mai fost descoperite scheletele a trei copiii. Insa cercetatorii nu sint in masura sa precizeze cine a ridicat acest complexul cu caracter funerar. Singurul lucru sigur este ca civilizatia care a creat "Stonehenge-ul din Yemen" a disparut brusc si fara nici o urma in jurul anului 2000 i.H.C.
   In fond, nu se stie absolut nimic despre constructorii acestui monument. Nu exista semne ale infloririi unei civilizatii, dupa cum nu s-au descoperit nici semnele unei perioade de decadenta. Exista doar megalitii si atit.
   Pentru a trece dincolo de presupuneri si a intelege semnificatiile acestui complex megalitic, este necesar sa se afle mai multe despre civilizatiile complet necunoscute care, asa cum preciza Edward Keall, "au mai ridicat si alti monoliti in Peninsula Araba".

 

(SURSA: Discovering Archaeology).

Alte articole referitoare la vechi civilizatii - aici

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME