Secta ufolatrica in Polonia

Daca vom intreba un ufolog ce dauneaza mai mult investigatiei stiintifice a fenomenului OZN, in mod normal, raspunsul sau va trebui sa numeasca si ufolatria. Si, intradevar, asa stau lucrurile. Guparile mistice care venereaza OZN-uri si extraterestri nu reusesc decit sa compromita eforturile cercetatorilor care incearca descifreze poate unul dintre celel mai fascinante mistere.
Un astfel de exemplu, de data recenta, poate fi intilnit nu peste ocean - asa cum poate v-ati fi asteptat - ci mult mai apropape, in Polonia.

Escrocherie in numele salvarii cu OZN-ul
   Comitetul National de Monitorizare a Sectelor din Polonia a atras atentia la sfirsitul lui noiembrie 2000 asupra intesificarii activitatii unei "secte apocaliptice poloneze", numita Antrovis.
   Este vorba despre un grup care prezinta toate datele unei secte apocaliptice: membri sai au convingerea ca sfirsitul lumii este iminent si doar putini vor fi aceia care vor scapa. Salvarea celor alesi este vazuta in citeva OZN-uri in care se vor imbarca, pentru a merge pe o alta planeta, locuita de extraterestri. Predicatorii sectei Antrovis cauta prozeliti predicind ca "atunci cind va veni clipa" OZN-urile salvatoare vor ateriza in regiunea muntoasa a Sileziei.
   Evident, la bordul navelor extraterestre vor avea loc doar cei mai merituosi dintre membri sectei. Iar meritele se acumuleaza intr-un mod ce seamana foarte mult cu... escrocheria. Mai precis prin donarea bunurilor sectei si prin despartirea definitiva de cei apropiati.
   In aceste conditii, semnalul de alarma tras de autoritatile poloneze este mai mult decit justificat. Ryszard Nowak, presedintele Comitetului National de Monitorizare a Sectelor din Polonia s-a aratat foarte ingrijorat de revenirea acestei secte, dupa ce, in 1994, si-a incetat oficial activitatea, ca urmare a presiunilor venite din partea presei. Surprinzator este faptul ca, la vremea respectiva, printre membri Atrovis s-au numarat si citeva persoane cu titluri academice.

Cazuri extreme
   Din nefericire, desi foarte periculoase, sectele ufolatrice au ajuns sa fie "la moda". Si spunem asta cu speranta de a nu fi acuzati de fundamentalism sau ca aducem atingere dreptului de a practica un cult sau altul.
   Totusi, pericolul prezentat de cultele OZN este mai mare decit cel prezentat de altele, prin modernitatea sa. Recursul la elemente precum "civilizatii extraterestre" sau "nave cosmice", ofera escrocilor pirghii puternice de manipulare a naivilor. Utilizate inteligent de catre indivizi fara scrupule dar carismatici, ele pot pot induce naivilor comportamente aberante.    Despartirea de familie si donarea tuturor bunurilor sectei, asa cum s-a intimplat recent in Polonia este doar una dintre posibilitati. Inca mai tragic este atunci cind se ajunge la sinucidere in masa.
Este ceea ce s-a intimplat la 27 martie 1997, cind 40 de membri ai sectei "Metamorfoza Umana Individuala", din San Francisco, si-au luat viata. Tragedia care a zguduit atunci intreaga lume i-a facut pe unii sa isi aminteasca de semnalul de alarma tras de catre un ufolog celebru cu mai bine de doua decenii inainte. Jacques Vallée vizitase grupul condus de Bo Applewhite inca din 1975 si a semnalat inca de pe atunci pericolul prezentat de "Metamorfoza Umana Individuala".
   Cind, in fine, i s-a dat dreptate, a fost prea tirziu.

(SURSA: Central Europe).

Alte articole pe teme de ufologie - aici
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME