Columb sau indienii?

Asa cum se stie, statutul lui Cristofor Columb ca primul non-american care a pus piciorul in Lumea Noua nu este tocmai sigur. Unele descoperiri arheologice sugereaza ca acesta ar fi fost devansat de greci, dupa cum monezi romane descoperite pe coasta de vest ridica si ele mari semne de intrebare. Mai nou, in ianuarie 2001, iata ca indienii pretind si ei ca inaintasii lor au ajuns pe continentul nord-american.

   Sigur, este necesar sa nu renuntam la reticente, mai ales ca, in cazul de fata, indienii ce pretind ca nu Colum ajuns primul in America sint coagulati intr-un grup cu o orientare preponderent nationalista. Rashtriya Swayamsevak Sangh este o grupare ce militeaza pentru recunoasterea meritelor stiintifice ale vechilor indieni.

   Este adevarat, nu pot fi neglijate contributiile acestui grup la cercetarile ce au confirmat originea indiana a jocului de sah. Totusi, afirmatiile conform carora obiecte de arta descoperite in templele aztece vadesc in mod clar o influenta indiana trebuie sa fie confirmate si din alte surse, independente.

   Grupul indian ce ar putea fi catalogat "nationalist-stiintific" a fost calificat drept extremist de alte grupari religioase musulmane sau crestine, mai ales dupa ce membri Rashtriya Swayamsevak Sangh au pretins ca nu Marconi a fost cel care a inventat telegraful fara fir, ci indianul Sir Jagdish Chandra Bose.

   Dincolo de caracterul nationalist al acestor dispute, reiese inca o data in evidenta faptul ca istoria nu este batuta in cuie si ca face mereu obiectul unor revizuiri. Ramine ca viitorul sa ne arate cine a fost de fapt primul care a debarcat in America.

(SURSA: Ananova).

Alte articole pe tema vechilor civilizatii - aici
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME