Probleme cu apa vie

Legendele despre "apa vie" nu dateaza de ieri sau de alaltaieri. Sint cunoscute in lume o multime de izvoare sfinte ce au vindecat nenumarati suferinzi. "Minune!" au exclamat credinciosii, in vreme ce scepticii au rostit simplu: placebo. Indiferent de mecanismul lor, vindecarile inregistrate sint greu de pus la indoiala. Dar recenta publicare a unui articol in British Medical Journal relanseaza o mai veche problema.

Teoretic, acest izvor cu apa sfintita din Kildare, Irlanda, ar trebui sa ne umple de boli. Practic...

Micro-organisme deloc prietenoase
   Concret, presitgioasa revista British Medical Journal a dat publicitatii un studiu conform caruia unul dintre izvoarele cu apa vie din Kildare, Irlanda, prezinta toate datele pentru a imbolnavi si nicidecum pentru a vindeca. Analizele efectuate asupra probelor de apa au indicat prezenta oualelor unor paraziti, care constituie o adevarata amenitare pentru sanatate.
   Mai mult, au fost readuse in discutie studii datind din 1998, studii ce indicau prezenta in anumite surse de apa vie a unor micro-organisme dintre care amintim doar coliform si staphylococcus. Cu alte cuvinte, teoretic, o asemenea apa ar trebui sa ne umple de boli, nici pe departe sa ne vindece.

Si totusi...
   Totusi, in ciuda acestor descoperiri, izvoarele cu apa vie sau apa sfintita, cum mai este numita, sint frecventate in continuare. Si - foarte surprinzator - in cel mai rau dintre cazuri, atunci cind nu survine videcarea, se constata doar ca nu a existat nici o ameliorare. De obicei, aceasta situatie este pusa pe seama vointei divine, ce nu poate fi deslusita de muritorii de rind. Oricum, cert este faptul ca nu au fost raportate imbolnaviri, desi - iata, studiul British Medical Journal o dovedeste - sint cazuri in care acestea ar fi trebuit sa aibe loc.
   Evident, e dificil de gasit o explicatie logica, bine fundamentata stiintific. Este un alt mister care ramine sa fie rezolvat. Dupa cum un alt mister ramine si raspunsul la intrebarea de ce nu ne imbolnavim in bisericile ortodoxe sarutind incoanele, in conditiile in care nu stim citi bolnavi au trecut inaintea noastra...

Alte articole despre "Mstica si religie"
arh_mist.htm

(SURSA: British Medical Journal).

Alte articole pe teme de mistica si religie - aici
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME