Stigmate si stigmatizati (5/6)

Cazuri ramase in istorie

Beatificat in aprilie 1999, Padre Pio urmeaza sa fie canonizat in 2001. Cazul sau de stigmatizare ramine unul dintre cele mai cunoscute si mai bine studiate pina in prezent.

O legenda spune ca pe planeta exista in permanenta 12 purtatori de stigmate, in viata. Cind moare unul, apare altul, ei simbolizind mereu cei 12 apostoli. Nu stim sa se fi facut o numaratoare atenta, pentru fiecare an. Desi este un fenomen rar, exista totusi destule informatii despre cazuri concrete de stigmatizare. Data fiind vechimea unora dintre ele, precum si incertitudinile ce planeaza asupra altora, un studiu serios nu va retine mai mult de 20 - 30. Iar dintre acestea, prin faima celui care a purtat stigmatele sau prin gradul de autenticitate, se detaseaza doar citeva. Fara a avea pretentia ca le-am selectat pe cele mai importante, vom incerca sa prezentam, pe scurt, citeva dintre aceastea.

  Francisc de Assisi
Cei care au studiat biografia acestui calugar de exceptie au aflat ca a purtat si el semnele crucificarii. S-a consemnat ca ultimii doi ani din viata i-a trait cu miinile si picioarele bandajate. Nu era genul care sa isi expuna stigmatele in public. Dar cei care ii spalau hainele si bandajele gaseau regulat pete de singe. Doar un papa si citiva cardinali i-au vazut ranile in timpul vietii. In schimb, dupa moarte, toti credinciosii care au trecut sa isi ai ramas bun de la el i-au putut observa ranile pe trupul neinsufletit.

 Luise Lateau
Importanta acestui caz decurge din faptul ca se numara printre primele care au fost studiate cu o rigoare deosebita. In 1873, Luise Lateau purta stigmatele de sase ani, autenticitatea lor fiind certificata prin studii efectuate sub patronajul Academiei Regale de Stiinte din Belgia. Cu toate acestea, ea a acceptat un nou set de verificari, conduse dr. Lefebre, specializat in neurologie. Acesta a supravegheat-o vreme de cinci luni, cu intentia de a vedea daca nu cumva isi provoaca singura ranile. In acest scop, el i-a inchis miinile fie in cutii de lemn, fie in cilindrii de sticla, pentru a elimina orice posibilitatea de ranire. Cu toate acestea, sistematic, in fiecare vineri, dupa miezul noptii, ranile singerau.

 Therese Newmann
Nascuta in 1868, Therese Newmann a avut in 1926 o viziune cu Isus pe Muntele Maslinilor. A simtit o durere puternica in piept si a inceput sa singereze. Ulterior si-a dat seama ca pe miini si picioare are rani asemena celor produse de cuie. Ceea ce o direfentiaza de alti stigmatizati este faptul ca, dupa aceasta intimplare a refuzat sa mai manince. In treacat fie zis, in parapsihologie capacitatea de a supravietui vreme indelungata, chiar ani la rind, fara mincare se numeste inedia. Totodata, exista marturii ca, atunci cind intra in extaz, Therese Newmann plingea cu lacrimi de singe.

 Padre Pio
In sfirsit, cazul lui Padre Pio, a carui apropiata canonizare a constituit pretextul prezentului dosar, ramine unul de referinta. El este primul preot catolic care a purtat pe trup ranile lui Isus. Cu totul exceptional este faptul ca Padre Pio a avut stigmatele nu mai putin de 50 de ani, pina in 1968, cind i-au disparut cu citeva zile inainte de moarte. In timpul vietii a fost consultat de numerosi medici si prelati, care nu au putut decit sa admita ca ranile sale sint veridice. Aproape venerat de crediciosi, el isi scotea manusile cind oficia slujba. Dimineata erau albe, iar seara erau inrosite din cauza hemoragiei. S-a estimat ca pierdea zilnic intre 150 si 200 de grame de singe. Nimeni nu a reusit sa isi explice cum rezista, dat fiind ca, spun cei din anturajul sau, minca extrem de putin, iar durerile erau adesea necrutatoare. I-au fost atribuite si vindecari miraculoase, iar scrisoarea prin care isi informa mentorul ca i-au aparut stigmatele pe corp a ramas celebra.

BONUS :
Cornica de film - "Stigmata"
de
Dragos COJOCARU

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME