Stigmate si stigmatizati (3/6)

Afisul filmului "Stigmata", film care s-a bucurat de un succes neasteptat la public, desi criticii nu s-au prea intrecut in a-i aduce laude

Biserica despre stigmate
   Reiese limpede ca stigmatizarea si extazul mistic se afla intr-o strinsa legatura. Dar nu extazul este consecinta stigmatizarii, ci invers: stigmatele sint doar una dintre cele citeva forme posibile de manifestare exterioara a extazului. Evindent, este vorba despre situatiile in care maxima emotie religioasa este insotita de semne exterioare si nu este interiorizata.
   Dar care este pozitia Bisercii fata de stigmate si stigmatizati? Ei bine, aditudinea sa este aceea de prudenta maxima. De fapt, e vorba despre aceeasi pozitie ca si fata de orice alt tip de miracole. Mai ales in zilele noastre, se considera o inflatie de miracole recunoscute de autoritatile religioase nu este tocmai cel mai de dorit lucru. Si este de inteles: ar apare suspiciunea ca s-a lansat o campanie sustinuta de propaganda religioasa, fapt considerat nepotrivit.
   Minunatele semne, cum mai sint numite stigmatele in limbaj religios, sint examinate cu deosebita atentie de oamenii Bisericii inainte de a fi declarate autentice. O astfel de procedura poate dura ani la rind si este etrem de laborioasa. Prudenta aceasta, exagerata in ochii unora, este justificata cele citeva tentative de frauda semnalate pina acum. Surprinzator sau nu, au existat oameni care nu au ezitat sa isi produca singuri ranile specifice martiriului lui Isus. Nu in ultimul rind, o parte din cazurile de presupuse stigmatizari au fost insotite de manifestari tipice crizelor de isterie, exact asa cum sint ele descrise in tratatele de psihiatrie.
   In consecinta, prudenta Bisericii nu mai pare atit de exagerata, iar infiintarea unei comisii speciale de studiu al minunilor, incluzind aici si stigmatele, nu este chiar deplasata.

Intre fals si autentic
   Data fiind vechimea fenomenului, in materie de stigmate distingerea falsului de autentic se face dupa niste reguli bine stabilite. Desigur, acestea pot diferi de la o Biserica la alta, iar cercetatorii manifestarilor paranormale vin cu propriul lor set de reguli. Fara a ne lansa aici in studii comparative ale criteriilor de confirmare a stigmatelor, vom cauta sa distingem principalele diferente dintre fals si autentic.
   In cazurile reale de stigmatizare, ranile sint adinci si se intimpla chiar sa perforeze miinile si/sau picioarele. Prezenta stigmatelor este asociata cu stari de extaz mistic, in special in perioada in care apar pentru prima oara. Singerarile sint abundente, uneori zilnice. Alteori, ele pot sa apara saptaminal (vinerea), pe parcursul mai multor ani, chiar de-a lungul citorva decenii.
   In mod neasteptat, au fost inregistrate situatii in care ranile nu raspund in nici un fel la tratamentele medicale. Nu este obligatoriu ca toate cele cinci rani sa apara simultan, ci in etape: mai intii pe miini, ulterior pe picioare si in cele din urma in piept. Ele emana adesea un miros placut, asemanat de catre martori cu parfumul unei flori sau al alteia. In fine, sa mai mentionam ca stigmatele autentice sint insotite de dureri pe intreaga perioada a prezentei lor.
   In privinta falselor cazuri de stigmatizare, specialistii, cucernici sau neutrii, sint in general de acord ca pot fi recunoscute in primul rind dupa aparenta ranilor. Nu numai ca se acestea se prezinta aidoma unor intepaturi sau julituri superficiale, dar ele vindeca rapid, reactioneaza pozitiv la tramente simple si nu mai apar, poate, niciodata. In plus, subiectul nu pare sa sufere in mod deosebit de pe urma lor si este extrem de incintat sa le arate oricui. Dar garantia cea mai sigura a falsului, sustin reprezentantii Bisericii, o reprezinta chiar viata persoanei in cauza. Daca nu a manifestat nici o inclinatie deosebita fata viata religioasa de pina la stigmatizare si - cu atit mai mult - daca nici dupa aceea nu pare a se preocupa in modul cel mai serios latura spirituala a existentei, atunci falsul este aproape dovedit.
   In fine, un ultim criteriu de evaluare a autenticitatii stigmatelor il reprezinta starea de sanatate psihica a subiectilor. Cind acestia se dovedesc a fi isterici in cel mai adevarat sens al cuvintului, si astfel de cazuri nu sint putine, credibilitatea stigmatelor prezentate de ei nici macar nu face obiectului vreunei investigatii.

continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME