Arheologii au ajuns la originile buddhismului

Asa cum informeaza National Geographic News, in Nepal arheologii sint pe punctul de a ajunge la originile buddhismului. Pina in prezent, totul pare sa confirme ca echipa britanica a localizat orasul legendar Kapilavastu, in care s-a nascut Buddha si unde a tinut primele sale predici. In particular, descoperirea prezinta o importanta exceptionala pentru cea mai numeroasa comunitate religioasa din lume, dar si pentru istoria religiilor, in general.

Acolo unde s-a nascut Buddha
   Istorici cu reputatii impecabile sustin ca Gautama Siddhartha, cunoscut ulterior sub numele de Buddha, ar fi trait cindva intre secolele VII si V i.d.H. Conform traditiei, el s-a nascut la Kapilavastu, capitala poporului Sakya. Insa acest oras nu a fost localizat pina de curind, cind echipa de arheologi condusa de Robin Coningham de la Bradford University l-a situat in apropiere de Tilaurakot. In colaborare cu Kosh Acharya, care detine functia de arheolog-sef al Nepalului, el supravegheaza acum sapaturile considerate de o importanta exceptionala.
   Au fost descoperite deja cladiri monumentale, datind din jurul secolului II i.d.H., iar straturile mai profunde se anunta inca de pe acum foarte promitatoare. Spre exemplu, au fost gasite cuptoare de metal, piese de teracota, fragmente ceramice si boluri fine pictate, ce dateaza din perioada in care a trait Buddha.
   In aceste conditii, de entuziasm general, Dr. Robin Coningham marturiseste ca nu este deloc exclus sa descopere chiar si manastiri buddhiste ce urmeaza a fi cotate drept cele mai vechi din lume.

Sfirsitul unei controverse istorice
   De fapt, aici este punctul cheie al sapaturilor de la Tilaurakot. Se vor gasi sau nu manastiri buddhiste? Un raspuns pozitiv la aceasta intrebare va pune capat unei controverse religioase de citeva secole dintre India si Nepal. O manastire buddhista la Tilaurakot ar insemna dovada suprema ca arheologii au localizat orasul legendar Kapilavastu si nu au descoperit un oras necunoscut pina acum. Insa aceasta ar plasa originile buddhismului in Nepal si nu in India, transind odata pentru totdeauna disputele dintre cele doua tari.
   Finalizarea sapaturilor va avea consecinte nu numai in plan religios, dar si in plan economic. Pina in prezent, un flux imens de turisti occidentali si pelerini buddhisti considera cel mai vechi leagan al buddhismului orasul Pipprahawa, din India, unde se gasesc ruinele unor manastiri din secolul II i.d.H. Ori, foarte probabila descoperie a unei manastiri mai vechi la Tilaurakot va redirectiona acesti turisti si pelerini spre Nepal. Evident, cu toate consecintele benefice care decurg de aici pentru economia locala.
   Asadar, sapaturile din Nepal reprezinta o miza importanta pentru cea mai numeroasa comunitate religioasa din lume, dar si o miza deloc neglijabila pentru economia unei tari destul de putin dezvoltate.

(SURSA: National Geographic News).

STIRI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME