Air Force are o problema in spatiu. Cumva OZN-uri?

Conform Space.com, la 15 noiembrie 2000, International Business Machines Corp. (IBM) a dat publicitatii un comunicat prin care informa ca a vindut Fortelor Aeriene ale SUA un supercomputer. Misiunea acestuia este aceea de a contribui la identificarea obiectelor zburatoare neidentificate din cosmos.

Un up-grade de 10 milioane de dolari
   Supercomputerul va fi utilizat de catre Grupul de Supraveghere a Spatiului (Air Force's Space Surveillance Team), cu centrul operational situat la Maui, in Hawaii. Conform comunicatului IBM, acesta va vina satelitii dezafectati, navele cosmice straine si "alte obiecte neidentificate".
   Sistemul furnizat de IBM va avea rolul de a detecta si identifica aproximativ 9000 de obiecte din spatiu ce se afla pe orbita Pamintului. Supercomputerul proaspat achizitionat de Air Force este capabil sa efectueze 480 de miliarde de operatii pe secunda, ceea ce il face de 40 de ori mai rapid decit "Deep Blue", celebrul calculator care l-a invins la sah pe Garry Kasparov in 1997.
   Capacitatea de calcul imensa a noului supercomputer va deservi la procesarea extrem de rapida a milioane de imagini furnizate de telescoape, astfel incit vor putea fi recunoascute mult mai repede obiectele din spatiul cosmic, au declarat reprezentanti ai Departamentului Apararii. Totodata, s-a facut cunoscut faptul ca aceasta achizitie face parte dintr-un program de modernizare a capacitatilor de calcul ale Air Force, program in valoare de 10 milioane de dolari.

Air Force are o jucarie noua
   Asadar, Air Force are acum la dispozitie un nou instrument - se pare, cu totul exceptional - pentru a detecta tot ce misca in spatiul cosmic din imediata vecinatate a Terrei. Sa fim intelesi, nu este vorba despre un sistem destinat urmaririi unor eventuale rachete lansate de potentialii inamici ai Statelor Unite. Sistemul acesta nu priveste in jos, spre Pamint, ci in sus, spre spatiul cosmic.
   Evident, ne putem gindi imediat la OZN-uri sau putem incerca sa gasim explicatii rezonabile pentru aceasta achizitie.
De pilda, poate s-a considerat ca este necesar ca Statele Unite sa fie pregatie pentru cresterea masiva a traficului in spatiu, noul sistem urmind sa reprezinte un echivalent cosmic al controlului traficului aerian. Da, ar fi o initiativa prevazatoare, numai ca, in mod normal, aceasta treaba nu prea tine de activitatile curente ale armatei. Ar fi fost mai curind o problema de competenta NASA, o agentie civila a guvernului SUA.
   Sau poate ca Air Force trebuia pur si simplu sa isi cheltuie bugetul pe anul in curs, pentru a nu isi vedea diminuate fondurile alocate pe anul viitor. In asemenea conditii, achizitia unui supercalculator poate ar fi justificata. Insa da in continuare de banuit felul in care este folosit acesta. I se puteau gasi zeci de alte intrebuintari, insa generalii de la Air Force au preferat sa stie "la secunda" cine si ce se invirte in apropierea Pamintului.

Ghici ciuperca ce-i?
   Devine astfel interesant de stiut motivul pentru care e atit de important pentru Pentagon sa detecteze si sa identifice orice obiect aflat pe o orbita terestra. Sa spunem ca Pentagonul stie ceva ce noi nu stim? Nu, nu este cazul, deoarece observatiile OZN in spatiul cosmic nu mai sint un secret.
   Pe de o parte avem marturii ale cosmonautilor. Despre una dintre ele am vorbit deja pe MISTERIUM, mai exact despre marturia lui Gordon Cooper (vezi articolul Astronautii rup tacerea). Iar cazul sau nu este unic.
   Pe de alta parte, este momentul sa ne amintim despre inregistrari radar mai vechi, efectuate de la bordul navetelor spatiale sau chiar de inregistrari video, cum este cea efectuata in cursul zborului STS-48. Apoi, coincidenta sau nu, cu citiva ani in urma, Pentagonul a testat o arma laser capabila sa distruga de la sol un satelit aflat pe orbita. Dar despre toate aceastea veti putea citi in curind pe MISTERIUM.
   In fine, cu titlul de concluzie provizorie, nu ar fi deloc exagerat daca am admite ca Air Force stie foarte bine ce vrea de la noul sau supercomputer.

(SURSA: Space.com).

ARTICOLE pe aceeasi tema - Astronautii rup tacerea
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME