Profesia: "clarvazator prin telefon"

Daca ai stofa de escroc si ti-ai insusit un limbaj adecvat, poti incepe prin a pretinde ca esti clarvazator. Apoi, nici macar nu trebuie sa fi genial. Poti fi chiar un escroc mediocru. Dar iti trebuie niste bani ca sa iti instalezi o linie telefonica cu tarif special, din familia celor care incep cu 89... . Faci putina publicitate si pregateste-te sa iti intre bani in cont. Citi? Depinde doar de cit de mult esti in stare sa tii clientii la telefon. Esential este ca ei sa creada ca minciunile pe care le indrugi sint raspunsuri la farmintarile lor, raspunsuri pe care - evident - le poti da gratie capacitatilor tale paranormale.

Prea multi escroci
   Reteta de facut bani prezentata mai sus este aplicata cu mai mult sau mai putin succes cam peste tot in lume. In Florida, insa, genul acesta de afacere, cu clarvazatorul de la capatul firului, a capatat o amploare deosebita.
   Efectele nocive generate de acesta mica industrie infloritoare se manifesta sub doua aspecte. Pe de o parte, victimele se trezesc cu niste facturi telefonice umflate, deoarece s-au lasat pacaliti de catre niste simpli operatori telefonici. Pe de alta parte, credibilitatea clarvazatorilor autentici este subminata cit se poate de serios: ei ajung sa se piarda in masa difuza a escrocilor care activeaza in bransa.
   Evident, lucrurile nu mai puteau continua multa vreme in felul acesta. Era de la sine inteles ca trebuiau sa apara niste reglemetari cu privire la serviciile prin telefon ale clarvazatorilor.

Sfirsitul unei epoci
   Paradisul a ceea ce americanii numesc "psychic reading industry" a luat sfirsit. Cel putin in statul Florida, perioada de aur a acestei afaceri prin telefon s-a cam dus. Au fost suficiente citeva reclamatii ale unor clienti care au platit un apel de zece minute cu peste 250 de dolari, plus protestele clarvazatorilor autentici. Acestia din urma urmeaza cursuri speciale care costa o gramada de bani si tarifele lor se inscriu intre limite rezonabile.
   Cercetarile care au urmat au aratat ca simpli operatori telefonici se pretindeau clarvazatori cu experienta, fiind descoperite diferente mari intre tarifele declarate si cele care erau incasate efectiv. Cele citeva condamnari pentru escrocherie au fost bine primite, insa ele nu au reprezentat singurele masuri ale autoritatior.
   In trecut, dupa cum informeaza Miami Herald, un "psychic reader" nu avea nevoie de o licenta speciala pentru a-si deschide o linie telefonica speciala. S-a incercat impunerea unei licente, dar s-a constatat ca este dificil de stabilit care trebuie sa fie autoritatea in masura sa o elibereze. Desi in Statele Unite exista citeva institute prestigioase care studiaza fenomenele paranormale, acestea au refuzat sa se implice in orice activitate ce poate genera profit tertilor. Dsiponibile s-au declarat alte institute, mai putin recunoscute. In aceste conditii, Biroul Procurorului General a reusit totusi sa gaseasca o solutie.

Ramine cine poate
   Incepind din luna noiembrie 2000, cine doreste sa lanseze o linie telefonica cu tarif special pentru a oferi consumatorilor solutii, consultanta sau asistenta prin clarviziune este nevoit sa dea o declaratie notariala cum ca detine capacitatea paranormala de clarviziune. Masura este binevenita si e salutata de toti clarvizionarii ce afirma ca sint autentici. In primul rins, numai o astfel de declaratie confera iti dreptul de a-ti face publicitate pentru asemenea servicii telefonice. Dar cel mai important este faptul ca, in conditiile in care clientul se simte inselat si te da in judecata, ii este foarte usor sa te acuze pentru depozitie mincinoasa (vezi declaratia in fata notarului). Prin urmare, date fiind particularitatile sistemului juridic american, daca nu esti clarvazator abia acum devine foarte riscant sa pretinzi ca ai fi.
   Bob Buchner, asistent al Procurorului General din Florida este sincer: "Nu ne propunem sa verificam noi abilitatile parapsihice ale nimanui. Dorim doar sa ii facem sa raspunda in fata legii pe cei care pretind ca le au". Tot el a adaugat ca solutia gasita incearca sa acopere un vid legislativ intr-o zona in care escrocii aveau prea mult loc de manevra.

(SURSA: Miami Herald).

STIRI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME