Societatea civila forteaza secretul OZN

Caus logoCitizens Against UFO Secrecy (CAUS) este una dintre cele mai active organizatii non-profit care militeaza impotriva secretomaniei guvernului SUA in materie de OZN-uri. De curind, CAUS a mai lansat o campanie. De data aceasta este vorba despre o campanie fara precedent in istoria solicitarilor de a dezvalui informatii cu caracter secret.

Ofensiva pe toata linia frontului
  
Ceea ce particularizeaza in mod deosebit aeasta noua actiune a CAUS este precizia ei, aproape chirugicala am putea spune. Invocind Freedom of Information Act (FOIA), adica un document ce garanteaza liberul acces cetatenilor americani la informatie, CAUS a aratat ca stie ce sa caute si, totodata, unde.
  
Astfel, a alcatuit mai intii o lista de 33 de cuvinte cheie, susceptibile sa aibe vreo legatura cu problematica OZN. Ulterior, a intocmit o noua lista cu agentiile guvernamentale despre care se stie sau se presupune ca sint implicate in operatiuni OZN. Este vorba despre Department of Defense, Defense Intelligence Agency, Central Intelligence Agency, National Security Agency, National Reconnaissance Office, Department of the Army, Department of the Air Force, Department of the Navy si, in fine, Defense Technical Information Center.
Este limpede ce a urmat: cite o cerere scrisa adresata fiecareia dintre agentiile de mai sus, prin care se solicita documente continind unul sau mai multe dintre cele 33 de cuvinte cheie.

gersten.jpg (5433 bytes)

Peter Gersten, directorul CAUS, al carui dicton e "Acolo unde sint secrete nu exista adevar; acolo unde nu este adevar nu exista justitie; acolo unde nu este justitie nu exista libertate".

O excelenta gaselnita juridica
  
Chiar daca aceasta initiativa nu pare cine stie ce, ea reprezinta o excelenta gaselnita juridica. Cele mai multe dintre cererile formulate in baza FOIA si prin care s-au cerut documente secrete au fost lipsite de rezultat dintr-un motiv prozaic. Cererile in cauza erau prea generale si respectivele agentii guvernamentale nu dispuneau de personalul necesar pentru a scormoni prin tone de dosare ingropate in arhive. Rata cea mai ridicata de succes au avut-o cererile prin care se solicita un dosar anume, cu numarul si seria cunoscute.
  
Setul de 33 de cuvinte cheie inventat de CAUS nu lasa agentiilor guvernamentale nici o portita pentru arhivele informatizate. Nici CIA si nici NSA, de plida, nu vor mai putea invoca in instanta lipsa de personal. Pentru o cautare dupa cuvinte cheie predefinite nu ai nevoie de o armata de oameni; este suficient ca un angajat sa se ocupe de problema cel mult o saptamina.

CAUS stie ce vrea
  
Peter Gersten, directorul CAUS, nu isi face iluzii. Este constient ca nu este deloc obligatoriu sa dea lovitura cea mare, insa este increzator. Pentru a da si mai multa greutate cererilor sale, el a introdus printre cuvintele cheie termeni sau sintagme asociate cu proiectele "cu buget negru" sau cu tehnologii exotice.
Dar, ca sa vorbim in cunostiinta de cauza, iata setul complet: INTRUDER-01, round robin, magic carpet, black opera, LCP gun, SPAWAR, SCAPEL, NAVAIR, MANA, Deltoid Megalifter, Slate SMD-100, Wingships, Ekranoplane, Project Tiger, ZMC-2, ZMC-3, Alien Zoo, Aereon, CooperShip, Dynairship, Deltoid Pumpkin Seed, Project Helios, Project Moby Dick, Metal Clad Airships, Senior Citizen, Lifting Body Airship/LBA, Black Mantra, Mongoose, Trigonal Pyramid, Trigonal Dipyramid, Iron Balls, Bismuth, si Nucleonic Precession.
  
In felul acesta, solicitarea CAUS pare mai degraba interesata de cheltuirea banului public, ceea ce o face mult mai greu de ignorat si, eventual, de ridiculizat.
  
Astfel, CAUS dovedeste o data in plus ca nu degeaba a atras, de-a lungul timpului, simpatia cetatenilor americani, inclusiv a celor mai putin preocupati de ceea ce stie guvernul SUA despre extraterestri si OZN-uri. Important pentru majoritatea americanilor ca agentii guvernamentale cu bugete de miliarde de sint supuse presiunii societatii civile.
Iar daca in urma acestor presiuni sint dezvaluite si unele secrete OZN, atunci cu atit mai bine.

(SURSA: www.caus.org).

STIRI pe aceeasi tema -
Justitia ii apara pe ufologi
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME