Cea de 37-a Conferinta Anuala OZN din Satele Unite

Mica localitate Corpus Christi, din sudul Texasului, a fost intre 22 si 24 septembrie gazda unui eveniment important din lumea ufologiei, anume cea de-a 37-a Conferinta Nationala Anuala despre Fenomenul OZN. Manifestare cu traditie, aceasta a reusit sa adune peste o suta de ufologi americani, puls citiva invitati straini.

Scepticism greu de depasit
   Vorbind in numele filialei Texas-Sud a Mutual UFO Network (MUFON), organizataorea de anul acesta al Conferintei, Doris Upchurch a declarat ca este multumita de participare.
   Intre altii, au vorbit de la tribuna James Moseley, autorul mai multor carti despre cazuri OZN inca anii '50, devenite acum clasice. Unul din punctele interesante pe care le-a atins a fost scepticismul fata de fenomenul OZN. El atrage atentia ca, in ceea ce ii priveste pe martori, desi accepta ca au vazut un OZN, ei au totusi o doza de scepticism. Moseley explica acest lucru subliniind faptul ca stiintele precum ufologia au un caracter mai curind interpretativ decit unul experimental. In conditiile in care o observatie OZN nu poate fi repetata dupa dorinta, ramine posibila doar acumularea cit mai multor date ale observatiei, in vederea interpretarii lor. "Avem un mister ce se afla dincolo de intelegerea noastra curenta si care nu poate fi masurat decit o singura data", a aratat Moseley.

Epopeea Roswell continua
   Un alt participant de calibru a fost Stanton Friedman, specialist in fizica nucleara, cunoscut in special pentru cartile sale referitoare la documentele Majestic 12. Anul acesta el s-a numarat printre vorbitorii care au venit cu ceea ce ei considera drept noi dovezi ca la Roswell, in 1947, s-a prabusit o nava extraterestra.
   In discursul sau, Friedman a informat publicul ca unul dintre generalii Air Force care s-au aflat in preajma incidentului de la Roswell a fost gasit recent inecat la Port Aransas. Aceasta ar alimenta speculatiile conform carora operatiunile de musamailzare evenimentelor petrecut in 1947 nu s-au incheiat. Referindu-se la acest tip actiuni, Friedman a tinut sa demonstreze ca "guvernul a facut uz de documente frauduloase pentru a confuziona cercetatorii", lucru pe care il face si azi.

Prezentari care au captat interesul
   Sigur, la conferinta s-au mai inregistrat si alte interventii notabile. Este chiar imposibil sa ne referim aici la toate, insa putem sa trecem in revista citeva dintre ele.
   Astfel, un discurs apreciat a fost si cel al lui Jerrnimo Flores Cavazos, un reporter ce a investigat aparitiile OZN in Mexic. El a sosit la Conferinta insotit de Diana Perla Chapa, directoarea unei televiziuni mexicane, la care au fost realizate mai multe emisiuni pe marginea problemei OZN. Amindoi au amintit dificultatile intimpinate in realizarea unui bun reportaj despre OZN-uri, aratind ca de obicei telespectatorii au o reactie favorabila fata de investigatiile lor. "Noi nu spunem ca <<credem>> in OZN-uri, pentru ca nu este vorba despre o religie, ci spunem doar ca sint sufciente date pentru a dovedi ca OZN-urile exista", a tinut sa precizeze Perla Chapa.
   Foarte apreciata a fost si interventia lui Constance Clear, psiholog care s-a specializat in terapiile post-rapire. Ea a tinut un excelent discurs, spun comentatorii, cu privire la metodele de diferentiere dintre o rapire imaginata si una ce are sanse maxime sa fi fost reala.
   Si gazda Conferintei, Doris Upchurch, a avut o dizertatie despre psihologia martorilor aparitiilor OZN. Ea a gasit noi argumente de ordin psihologic pentru a demonstra o data in plus ca numarul celor care au vazut OZN-uri este mai mare decit cel al rapoartelor. "Cind intrebi un martor in public daca este adevarat ca a vazut un OZN e foarte probabil sa iti raspunda ca nu; dar daca il iei deoparte si il abordezi cu tact, e foarte probabil sa recunoasca si sa iti furnizeze detalii importante despre observatia sa" a atras ea atentia. "Astfel de lucruri se petrec mai des decit am fi tentati sa credem", si-a incheiat Doris Upchurch expunerea.

In loc de concluzii
   Devenita celebra, Annual National UFO Conference a fost mai linistita decit in alti ani. In ciuda unor declaratii mai apasate, nu am avut parte de nici un scandal de prima pagina. Nici macar o polemica aprinsa intre nume grele ale ufologiei nu s-a inregistrat...
   Ce sa insemne asta? Atmosfera destinsa din timpul lucrarilor conferintei ar putea fi un semn ca cercetarea OZN are tendinta de a se institutionaliza. Evident cu tot ceea ce inseamna acest lucru in bine si in rau. Pe de o parte, sint semne ca s-a cam pierdut entuziasmul din perioada de pionierat a investigarii fenomenului OZN. Pe de alta parte, avem semnale ca lucrurile par sa se aseze, ca cercetatorii sint pusi treaba calm si sistematic, disparind in buna masura acea graba daunatoare de a prezenta in premiera un caz de exceptie.
   Una peste alta, estimam ca cercetarea OZN a intrat in normalitate, asa cum si perceptia presei fata de acest enigmatic fenomen a devenit normala. Este ceea ce aratam inca din martie 2000 (vezi dosarul). Dovada sta faptul ca in relatarile despre Conferinta nu am dat peste expresii considerate peiorative precum "ufo fans". In genere s-a utilizat sintagma "UFO watchers", traductibila prin "cei care urmaresc fenomenul OZN" sau "ufo believers", adica "cei care cred in existenta fenomenului OZN". Este si acesta un pas inainte, deoarece savantii vor avea sa se teama mai putin de ironii, in cazul in care vor aborda studiul OZN-urilor.

(SURSA: Nando Times).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - OZN-urile sint privite cu alti ochi
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME