Exorcizare "ratata" la Vatican

Nu cu mult timp in urma, presa romaneasca a relatat despre infringerea suferita de Papa Ioan Paul al II-lea in cursul unei exorcizari. Cotitidane de mare tiraj au facut risipa de titluri bombastice, iar unele dintre ele nu au ezitat sa vada in acest eveniment un semn rau. Sa vedem, asadar ce s-a intimplat in realitate si, cu aceasta ocazie, vom intirzia putin asupra exorcizarilor.

Papa Ioan Paul al II-lea la o audienta generala

O tinara este posedata
   "Exorcizarea ratata" de la Vatican a fost atit de umflata in presa romaneasca, incit este cazul sa studiem evenimentul cit mai indeaproape. Lasind la o parte comunicatele telegrafice ale agentiilor de stiri, cea mai apropiata sursa de limba engleza pe care am gasit-o a fost "The Telegraph". Acesta citeaza "Il Messaggero", ziar ce apare la Roma.
   Intreaga poveste a inceput cu un incident ce a avut loc la 6 septembrie 2000, in piata Catedralei Sfintul Petru din Roma. In cursul audientei generale de la acea data, o tinara de 19 ani a inceput dintr-o data sa profereze injurii "cu o voce cavernoasa, ca si cum ar fi fost turbata".
   La interventia garzilor Vaticanului, tinara a ripostat "cu o putere supranaturala", impingindu-le violent. La fata locului a sosit si episcopul Gianni Danzi, secretar general al Cetatii Vaticanului, care a incercat sa o calmeze indreptind asupra ei crucifixul. Nu a fost suficient, deoarece tinara posedata l-a insultat, bolborind apoi frinturi disparate de fraze, pentru ca in final sa vorbeasca "in limbi necunoscute".

Interventia Papei
   Confruntat cu o asemenea situatie, episcopul Danzi a gasit de cuviinta sa il informeze de urgenta pe Monseniorul Stanislao Dziwisz, secretarul particular al Papei Ioan Paul al II-lea.
   Astfel, incidentul a ajuns repede la urechile Suveranului Pontif. Inconjurind repede piata cu "papamobilul", acesta a ajuns in scurt timp linga tinara posedata. A stat cu ea o jumatate de ora, se arata in cotidianul italian, timp in care a linistit-o. Ulterior, Papa s-a retras, cu promisiunea ca se va ruga pentru tinara, asigurarindu-se ca a doua zi va avea loc o mesa speciala, pentru eliberarea fetei.
   Nu la mult timp dupa aceea, tinara a avut o noua criza specifica posesiei demonice. Asa se face ca presa a gasit repede titlul-bomba: "Papa a ratat o exorcizare!".

Care ratare?
   Adevarul este ca e oarecum dificil sa ratezi ceea ce nici n-ai incercat.
   Caci, trebuie sa o spunem, Papa nici nu a participat la o sedinta de exorcizare in toata regula. Aceasta este o slujba speciala, numita in lumea catolica "mesa de eliberare". Sigur, faptul ca Papa a stat impreuna cu victima posesiei demonice vreme de o jumatate de ora a avut darul de a o linisti. Mai precis, prin rugaciune, a ajutat-o sa depaseasca o criza, insa de "vindecat" nu a vindecat-o. Si, judecind dupa intensitatea cu care s-a manifestat posesiunea, mai ales intr-un loc considerat sfint, este chiar greu de crezut ca ar fi avut cum.
   Cunsocatorii spun ca o mesa de eliberare dureaza mai multe ore si ca rareori se intimpla sa participe un singur preot. Procesul de exorcizare se poate dovedi a fi dificil uneori, necesitind eforturi considerabile din partea exorcistului. In cazurile extreme, acesta poate slabi citeva kilograme la o astfel de slujba, datorita consumului intens pe care il presupune lupta pe care o are de dus.
   Revenind, devine clar de ce nu a ratat Papa exorcizarea: pentru ca nu a participat la nici o exorcizare. Intr-un caz mai putin complex, poate ca acea jumatate de ora ar fi fost de ajuns. Nu a fost sa fie asa.

O declaratie prea grabita
   Pe de alta parte, ar fi incorect sa acuzam doar ziaristii ca au umflat evenimentele si ca nu au gasit de cuviinta sa puna mina pe un dictionar bun, pentru a afla ce inseamna o exorcizare in adevaratul sens al cuvintului. La exagerari a contribuit si o declaratie a unui calugar entuziast care, foarte increzator, s-a grabit sa spuna reporterilor ca Ioan Paul al II-lea este la cea de-a treia exorcizare in ultimii 22 de ani, de cind s-a urcat pe scaunul papal. Declaratia a fost facuta in timp ce fata se afla cu    Suveranul Pontif. Faptul ca ea a avut mai tirziu o noua criza a acreditat ideea Papa ratase.
Ulterior s-a aflat ca tinara nefericita este posedata de la virsta de 12 ani si ca are, din cind in cind, crize mai mult sau mai putin puternice. Parintii ei o adusesera in piata Sfintul Petru, la audienta generala, in speranta ca binecuvintarea Papei avea sa o scape de suferinte. Fratele Giancarlo Gramolazzo, unul dintre exorcistii de la Vatican, cel care avea sa conduca mesa de eliberare propiu-zisa, a declarat ca "este un caz de posesie teribil". Referitor la tinara ajunsa in mijlocul atentiei generale, el a precizat ca "este o fata splendida din punctul de vedere al puritatii si al bunatatii si speram ca am reusit sa punem capat suferintei sale".

(SURSA: The Telegraph).

STIRI pe aceeasi tema - Exorcizare cu sapte morti
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME