Mai mult despre posesie si exorcizari (pag 2/4)

Mecanismul intrarii sub posesie

Semnele posesiei

   Teologii au fost ei de acord ca boala mintala trebuie delimitata clar de posesie. In acest scop, ei au definitivat citeva criterii dupa care se poate stabili o posesie.

  • Aversiune deosebita fata de tot ce tine de spiritualitate: apa sfintita, crucea, slujba religioasa, numele lui Isus, etc.
  • Insultarea repetata si violenta a simbolurilor si a reprezentantilor Bisericii
  • Putere fizica supranaturala.
  • Furisarea in viata privata a altora si pasiunea ce a descoperi pacate si vicii ascunse.
  • Vorbirea unor limbi necunoscute.

   In ideea de a vedea unde se termina "nebunia" si incepe posesia, ar fi poate interesant de scos in evidenta mecanismul prin care se ajunge la posesie. Am putea chiar incerca sa schitam o tipologie generala a acestui fenomen.
   In genere se admite ca exista o cauza initiala - anume demonul si dorinta lui de a face rau sau de a huli. Neapartinind lumii materiale, el are uneori nevoie de un vehicul fizic, prin intermediul caruia sa poata actiona in planul concret. Cu alte cuvinte, ar avea nevoie de un trup, adica de o victima. Solutia o constituie paralizarea treptata a vointei acesteia, pasul urmator fiind anularea personalitatii sale. Algoritmul acesta prezinta si unele variante. De pilda, in cazul unei rezistente mai puternice din partea victimei, luarea in posesie poate avea loc treptat, in etape menite sa erodeze vointa acesteia. Cel putin asa explica expertii "crizele" de posesie.
   In cazul in care nu se intervine suficient de repede, prin exorcizare, victima poate ajunge sa comita fapte dintre cele mai grave, culminind cu crima si/sau sinuciderea.

Profilul victimelor
   Victimele unui astfel de proces de posesie au profiluri diferite. Pe de o parte, distingem tipul victimelor arbitrare, de obicei adolescenti. Chiar si atunci cind au o viata religioasa activa, asemenea victime sint hartuite, se spune, pentru ca nu au acumulat inca destula putere sufleteasca.
   Pe de alta parte, avem tipul mult mai frecvent posedatului "nedus pe la biserica". Acesta este genul de om, spune traditia, caruia "nu-i prea place munca". In plus are un contact mai redus cu realitatea, fiind mai mult cu "capul in nori". Cel mai adesea este si un personaj "indaratnic", cu probleme serioase de relationare, avind putini prieteni sau deloc. Iar daca ii mai place si baututra, care intuneca mintile credinciosilor, atunci am schitat protretul in intregime.
   Evident, caracteristicile mai sus mentionate nu coduc in mod automat la posesie. Sint foarte multi oameni cu trasaturile de mai sus, care in nici un caz nu pot fi suspectati ca ar fi posedati. Chiar si exacerbarea trasaturilor indicate poate reprezenta cel mult indiciul unui usor dezechilibru psihic.
   Si cu aceasta ne apropiem de abordarea dintr-o perspectiva psihiatrica a posesiei.

continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME