Rapirile - o problema controversata (pag 4/6)

Fiabilitatea hipnozei regresive

S-ar putea crede ca hipnoza regresiva nu reuseste sa conviga foarte mult. Insa, surprinzator sau nu, ea ramine o tehnica pe care multi psihoterapeuti o utilizeaza cu succes pe pacientii lor. Spre exemplu, tinar constata ca ii este foarte frica de inaltime - o situatie jenanta pentru el. Recurgind la serviciile unui specialist, in urma unei sedinte de hipnoza regresiva, va descoperi ca in prima copilarie a suferit o adevarata trauma cind mama sa il tinea la geam, de la etajul sapte. Inexplicabila teama din prezent nu este altceva decit reactualizarea unei situatii stresante din trecut, uitata, dar nu si depasita. Informat fiind, si indrumat de psihoterapeut, tinarul nostru va reusi sa isi gestioneze in mod corect suferinta din copilarie, sa si-o asume si sa treaca peste ea. Rezultatul va fi vindecarea, adica disparitia fricii de inaltime. Ori vindecarea a fost posibila gratie hipnozei regresive
Pentru a nu ne substitui specialistilor din domeniu, ii vom lasa pe ei sa traga concluzia definitiva, de indata ce vor apare noi elemente.
Oricum, aceasta metoda ramine una dintre principalele surse de informare in privinta rapirilor. Gratie utilizarii sale, in ultimii 30 de ani, incepind cu Leo Sprinkle - un adevarat pionier in materie - cercetatorii au reusit sa reconstituie schema-tip a rapirilor.

Arheologia memoriei
   O alta posibilitate de a verifica autenticitatea rapirilor este reprezentata de hipnoza regresiva, care, la rindu-i, este o metoda controversata. Dar, inainte de a vedea exact reprosurile care ii sint aduse, sa trecem repede in revista citeva dintre principiile sale.
   Asadar, subiectul este hipnotizat de catre un specialist si adus astfel intr-o stare modificata de constiinta, ca in cadrul oricarei sedinte de hipnoterapie, stare in care i se comanda sa se reintoarca in trecut, mai precis in momentul in care se presupune ca ar fi avut loc rapirea. Marea surpriza este ca o buna parte dintre martori reusesc sub hipnoza sa ofere mult mai multe detalii ale rapirii decit in stare normala de veghe. Aspectul acesta i-a facut pe multi cercetatori sa creada ca, in realitate, amintirile neplacute ale rapirii sint respinse si ingropate straturile adinci ale subconstientului, ca o masura de autoprotectie, fara a se exclude totusi posibilitatea ca aceasta "uitare" sa le fi fost indusa de catre rapitori.
   Pe de alta parte, insa, s-a constatat ca operatiunea de "extragere" a amintirilor respective este foarte stresanta pentru subiecti, care par a retrai suferintele fizice si psihice indurate pe parcursul rapirii. Astfel unii investigatori au ajuns sa condamne sedintele de hipnoza regresiva, ca fiind un instrument de lucru ce nu menajeaza deloc victima. De asemenea, asa cum spuneam, au existat voci care au contestat chiar si validitatea informatiilor obtinute in asemenea conditii, principalul argument fiind acela ca subiectii, fara a intentiona sa minta, isi pot modifica aminitirile, ei ajungind sa relateze cu toata sinceritatea evenimente care, in realitate, nu au avut loc. In plus, lucrurile se complica atunci cind se pune problema intrebarilor care sugereaza un anumit raspuns, de genul "nu-i asa ca...?", ceea ce pune in discutie nu atit onestitatea subiectului, cit cea a hipnotizatorului.

Multe dintre relatarile despre rapiri incep cu "mergeam linistit pe sosea, cind..."

Povestea unei rapiri clasice
   De obicei, povestea incepe noaptea, pe o sosea aproape pustie, cind, fara nici o cauza evidenta, motorul se opreste, instalatia electrica de la bord cade si nimic nu pare sa mai functioneze. Uneori, daca nu observa clar un obiect zburator neidentificat, cel aflat in masina apuca sa mai vada o lumina puternica, orbitoare, venind din cer si, poate, o silueta sau doua apropiindu-se. Urmeaza lesinul. Ce se intimpla pina cind subiectul isi recapata constiinta nu este deloc limpede. Cert este ca ulterior, el va trai pentru o perioada intr-o stare de confuzie, va avea dureri musculare, va fi bintuit de angoase si, ceea ce pare mai bizar, va avea o "senzatie de timp lipsa", timpul in care a fost prizonier inconstient al extraterestrilor.
   De mentionat ca exista si varianta in care rapirea se petrece acasa, cind victima se trezeste in imposibilitatea de a face vreo miscare, inconjurata de doua-trei fiinte necunoscunoscute. Dupa pierderea constiintei, urmeaza trezirea la bordul a ceea ce pare a fi o nava extraterestra. Iar acolo...

>> continuare

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME