Potpul biblic a fost confirmat

Asa cum anuntam inca din luna martie, exploratorul Robert Ballard, cel care a reusit sa gaseasca epava Titanicului, avea de gind sa gaseasca pe fundul Marii Negre urme ale Potpului, poate chiar arca lui Noe. Pornit in expeditie vara aceasta, la bordul unei nave ticsite cu echipament stiintific, dr. Ballard a gasit ceea ce anticipase. Este vorba despre urme ale unor asezari umane sub apele Marii Negre, la o adincime de peste 100 de metri.

Dupa o vara intreaga de cautari, Dr. Robert Ballard gasit urmele unei asezari umane pe fundul Marii Negre, la o adincime de 100 de metri

Marea Neagra a fost un lac
   Descoperirea facuta la 20 Km in largul coastelor Turciei este de o importanta deosebita. Dupa cum puncta Fredrik Hiebert, conducatorul departamentului de arheologie de la Universitatea din Pennsylvania, "aceasta este prima dovada concreta a faptului ca tarmul Marii Negre a fost locuit inainte ca aceasta sa fie inundata". Caci, asa cum preciza chiar Robert Ballard, teoria conform careia Marea Neagra a fost initial un lac imens, inundat ulterior de apele Marii Mediterane, a fost confirmata.
   Evenimentul acesta, consemnat in mitologie drept "Potop", trebuie ca isi are originile la sfirsitul ultimei ere glaciare. Incalzirea generala a climei a determinat topirea treptata a calotei glaciare ce se intindea pina in mijlocul continentului european. In consecinta, cotele apelor Marii Mediterane au crescut rapid, revarsindu-se cu aproximativ 7000 de ani in urma in lacul ce avea sa devina Marea Neagra. Pentru locuitorii de pe tarmurile fostului lac a fost o adevarata catastrofa, in conditiile in care se estimeaza ca apa trebuie sa fi avansat cu o viteza de citiva zeci de metri pe zi.

Asezare neolitica la 100 m sub apa
   Dar ce a descoperit, de fapt, dr. Ballard? Utilizind un mini-robot submarin telecomandat, dotat cu camere de luat vederi, el a identificat pe fundul marii mai multe artefacte, specifice epocii pietrei. Este vorba despre o stinca cioplita si de doua unelte de piatra, acestea din urma prezentind fiecare cite o gaura. In plus, datorita excelentelor conditii de conservare oferite de apa lipsita de oxigen, el a putut gasi inclusiv birne de lemn, in mod evident prelucrate de mina omului.
   Toate acestea reprezinta dovezi clare ca este vorba despre o asezare neolitica. Cercetarile sint in curs de finalizare, echipa lui Ballard continuind explorarile in zona, avind convingerea ca vor mai fi gasite si alte artefacte.

O descoperire majora
   Importanta acestei descoperiri este una cu totul speciala. Pe de o parte, ea vine sa confirme legenda potopului biblic si, mai mult, il localizeaza cu precizie. Este, daca vreti, o dovada in plus a faptului ca multe dintre legendele considerate "pure inventii" sau "nascociri" au la baza date istorice reale.
   Pe de alta parte, este remarcabil faptul ca a fost confirmata existenta unor populatii pina acum necunoscute, in zona cuprinsa intre sudul Europei si Orientul Mijlociu. In conditiile in care inundatiile catastrofafale au determinat mai mult ca sigur deplasarea acestora, teoriile referitoare la migratiile populatiilor din acest spatiu ar trebui reconsiderate. De asemenea, va fi necesar ca toate ipotezele referitoare la originile popoarelor din aceasta parte a lumii sa fie rescrise.

(SURSA: Nandotimes).

STIRI pe aceeasi tema - Arca lui Noe este cautata in Marea Neagra
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME