Cranii enigmatice (pag 3/3)

Sub semnul inexplicabilului
   Au urmat alti ani de cercetari. Dupa eforturi laborioase, arheologul nostru avea sa prezinte o concluzie pe cit de simpla, pe atit de sincera si modesta in acelasi timp: prezenta enigmaticelor cranii nu poate fi explicata intr-un mod satisfacator din punct de vedere stiintific. Cu alte cuvinte, el recunoaste ca nu este capabil sa arate care este originea lor si admite ca enigma il depaseste pur si simplu. Singurul lucru pe care il poate face este sa puna la dispozitia celor interesatii craniile descoperite.
   Trist dar adevarat, in loc sa aprecieze aceasta mostra de onestitate, lumea academica s-a grabit sa jubileze, sustinind ca de fapt Robert Connolly s-ar fi autodemascat, aceasta fiind in ultima instanta o forma voalata de a marturisi falsul.
O veste buna totusi: doi cercetatori, unul din Statele Unite, altul din Franta, si-au exprimat intentia de a analiza bizara colectie de cranii. Ramine de vazut la ce concluzii vor ajunge.

Specii super-inteligente?
Masuratorile au aratat ca la cele trei tipuri de cranii descoperite capacitatea variaza intre 2200 cm3 si 3200 cm3. Indica aceasta o inteligenta iesita din comun? Nu este obligatoriu, dar nici se poate exclude aceasta varianta.
Pentru a avea un termen de comparatie, amintim ca literatura medicala arata ca, in medie, un craniu uman poate avea o capacitate maxima de aproape 2000 cm3. Dincolo de aceasta limita se poate banui influenta unor anomalii genetice sau a altor afectiuni - hidrocefalie, de exemplu. Pe de alta parte, s-a vazut ca un volum redus al cutiei craniene nu inseamna in mod necesar subdezvoltarea intelectului. Exemplul clasic ramine cel al lui Anatole France, care cu numai 1100 cm3 a fost totusi un scriitor remarcabil.
Revenind, ipoteza ca am avea de a face cu specii deosebit de inteligente, acesta este sustinta de faptul ca, fata de Homo Spaiens, nu difera flagrant decit volumul craniului. In rest, manibula, arcadele, etc. sint, dupa cum se poate vedea din schite, sensibil apropiate, ca dimensiuni.
Foarte probabil, lucrurile se vor lamuri definitiv atunci cind se va descoperi si primul schelet complet. Caci, sa nu uitam, din punctul de vedere al inteligentei conteaza nu atit volumul creierului, cit raportul dintre masa acestuia si masa intregului corp.

 

Orice este posibil
   Dar pina la niste concluzii finale ale profesionistilor, va trebui sa ne multumim cu speculatii. Iar acestea nu lipsesc deloc. De fapt, descoperirea misterioaselor cranii a relansat ipotezele avangardiste. Sustinatorii acestora nu ezita sa afirme ca este posibil sa ne aflam in fata unor dovezi palpabile ale faptului ca actuala civilizatie nu este nici pe departe si singura care ar fi populat Pamintul. Indiferent ca va ginditi la extraterestri sau la vechi civilizatii de tipul Atlantidei, existenta acestor specii umanoide ar explica o multime de alte enigme.
   Daca pina acum in favoarea unor asemena specii existau dovezi admise doar ca indirecte, deci nu tocmai relevante, straniile cranii descoperite de Robert Connolly au fost vazute drept argumente supreme. Astfel existenta unor civilizatii premergatoare, cu mult diferite de cea a noastra este repusa in discutie.
   Desigur, terenul este foarte propice speculatiilor, ne abtinem de la a le da curs, insa ceea ce va trebui recunoastem este faptul ca aceste cranii numai de Homo Sapiens nu sint. In plus, mai este ceva care da de gindit, anume capacitatea craniana enorma a acestor misterioase specii umanoide.

Desi unghiul axei acestui craniu este neobisnuit, proportiile sale raportate la cele ale unui homo sapiens sint foarte asemamatoare.

 

 

 

 

 

 

 

La craniile de tip "J", forma nu este atit de impresionanta. In schimb capacitatea lor este impresionanta: intre 2600 si 3200 cm3.

 

 

 

 

 

 

 

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME