Giulgiul din Torino din nou in atentie

Asa cum aratam intr-un articol anterior, celebrul giulgiu din Torino urma sa fie din nou expus public, incepind cu data de 13 agust. Arhidioceza din Torino si-a onorat promisiunea facuta, pelerinii avind acum posibilitatea de a vedea sfinta relicva pina la 22 octombrie 2000. Este o ocazie care nu merita sa fie ratata de cate cei care pot ajunge in Italia, deoarece urmatoarea expunere a giulgiului va fi abia in anul 2025.

Giulgiul din Torino este expus in conditii de
securitate maxima

Dezbaterea continua
  
Accesul public la giulgiu de anul acesta a marcat insa si intetirea dezbaterilor pe marginea autenticitatii sale. Astfel, cereri de reanalizare a pinzei din care a fost realizat au fost facute inca din luna aprilie (vezi articolul). Si iata ca, recent, cu doar citeva zile inainte de inaugurarea accesului la giulgiu, a urmat o a doua solicitare de acest tip.
  
In opinia lui Ian Wilson si a lui Barrie Schwortz, Biserica Catolica ar trebui sa autorizeze refacerea testelor cu Carbon 14. Ei sint de parere ca rezultatele testelor din 1988, care plaseaza originea giulgiului in Evul Mediu sint eronate. Cei doi au publicat o carte "The Turin Shroud: The Illustrated Evidence", adica "Giulgiul din Torino: dovada ilustrata". Rodul colaborarii dintre un vechi cercetator al relicvei, Wilson, si un fotograf profesionist, Schwortz, a fost mai mult un album decit o carte in adevaratul sens al cuvintului. Insa pare sa vorba despre un album de exceptie, daca este sa dam crezare criticilor.
  
Motivul pentru care cei doi autori gasesc oportuna refacerea testului cu Carbon 14 este grupa sanguina a petelor de singe prezente pe giulgiu. Ei argumenteaza ca grupa AB este rara printre europenii, fiind insa si mai rara intre 1260 si 1390, cind se presupune ca fost contrafacut, inca nu se stie prin ce metode. In schimb, aceasta grupa este comuna pentru evreii din Orientul Mijlociu. Ori este putin probabil ca presupusul autor medieval al falsului sa fi avut cunostinte despre grupele sanguine cu citeva secole inainte de descoperirea lor.
  
Sansa de a folosi din intimplare exact acest tip de singe la realizarea pretinsului fals este extrem de rusa. Sigur, ea exista totusi, insa nu dovedeste nimic, cel putin pina cind nu va fi descoperita metoda realizarii giulgiului. Ipoteze in acest sens sint suficiente, insa nu are rost sa le recapitulam aici. Esential este ca, pina in prezent, cu tot avansul tehnologic pe care il avem fata de "falsificatorul medieval", nimeni nu a fost in stare sa realizeze un doilea giulgiu cel putin la fel de credibil. Probabil insa ca credibilitatea sa va fi definitiv probata de repetarea analizelor cu Carbon 14.

Biserica iese din expectativa
   Data fiind mutenia Bisericii in fata solicitarilor de a permite noi analize ale giulgiului, s-au facut auzite nemultumiri si chiar unele acuze, mai mult sau mai putin voalate. Insa iata ca, intr-un tirziu final, Vaticanul a decis sa renunte la pasivitate.
  
La conferinta de presa organizata inainte de expunerea giulgiului intr-o cutie de sticla umpluta cu gaz inert, Monseniorul Giuseppe Chiberti a afirmat ca a fost autorizat sa recolteze fragmente de tesatura in vederea unor noi teste. Pentru moment, nu se cunoaste cind vor fi prelevate aceste fragmente si nici nu a fost indicat laboratorul sau laboratoarele unde vor fi facute testele. Oricum este o veste buna, care a fost intarita de o declaratie a Arhiepiscopului de Torino, Severino Poletto, custodele oficial al giulgiului: "Bisericii nu ii este teama de stiinta".
  
Adevarul este ca, cel putin in cazul acesta, chiar nu ar fi avut de ce sa se teama. Giulgiul a fost declarat o data fals in 1988 si noile analize nu au cum sa aduca o veste mai proasta decit aceasta. O repetare a acetui verdict nu ar aduce nimic nou.
  
In schimb, trebuie sa o spunem, nici o datare care ar stabili vechimea giulgiului la doua mii de ani nu ar fi tocmai comoda, in ciuda faptului ca este asteptata cu sufletul la gura de milioane de cedinciosi.

La 11 aprilie 1997, giulgiul a scapat ca prin minune de un incendiu inexplicabil

Riscurile autentificarii
   Daca giulgiul va fi autentifcat, ne putem astepta la un scandal de toata frumusetea. De fapt, ar urma sa fie un scandal monstru, de o anvergura imposibil de anticipat. Nu de alta, dar in 1988 giulgiul a fost declarat fals nu de unul, ci de trei laboratoare. Care laboratoare inseamna ca au mintit deliberat toate trei. Bine, dar de ce, la indemnul cui si cine ce a avut de cistigat?
  
Da, iata o intrebare teribil de delicata, la care unii comentatori mai putin retinuti nu s-au sfiit sa raspunda. In opinia lor responsabile de aceasta situatie ar fi niste donatii generoase si deloc dezinteresate de cite un milion de lire sterline pentru fiecare laborator. Desigur, nimeni nu poate dovedi nimic, nu exista acte, nu exista declaratii, etc. Dar aceiasi comentatori isi aduc aminte de inexplicabilul incediu care a curpins capela in care era depus giulgiul in 1997, incendiu din care acesta a scapat ca prin minune.
  
Mda... Va duce gindul la vreun soi de conspiratie de vreo sorginte sau alta? Eu n-am zis nimic. Astept cu mare curiozitate rezultatele noii datari cu Carbon 14.

(SURSA: The Guardian)
STIRI pe aceeasi tema - Giulgiul lui Isus va putea fi vazut din nou , Giulgiul din Torino ar putea fi autentic
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME