Astronautii rup tacerea

Gordon CooperCircula de o buna bucata de vreme povesti conform carora, in timpul misiunilor spatiale, astronautii ar fi vazut in citeva rinduri lucru ciudate. De cele mai multe ori, sursele sint nesigure si nu se poate pune prea mare baza pe ele. De data aceasta avem insa o informatie de data recenta si "la prima mina". Mai exact, avem o carte scrisa personal de Gordon Cooper, unul dintre primii astronauti ai Statelor Unite. Intre altele, el atinge si problema OZN-urilor din spatiul cosmic

coop1.jpg (9821 bytes)

Gordon Cooper in ajunul misiunii Gemmini 5

Punctul pe "i"
   Aparuta la la Harper Collins Publishers, "Leap of Faith: An Astronaut's Journey in the Unknown" este o carte de interes maxim pentru ufologie prin marturiile referitoare la observatiile OZN in spatiu.
  
Dupa cum aflam din site-ul Space.com , in recenta sa carte, Gordon Cooper scrie negru pe alb: "Este sigur ca multi oameni, oameni foarte calificati si grupuri foarte calificate, au avut de a face cu un tip sau altul de nave sau fiinte extraterestre".
   Aparent, nimic nou, dat fiind ca au mai fost destui altii care au spus acelasi lucru, poate cu alte cuvinte. Insa, atunci cind o spune o personalitate de talia lui Gordon Cooper, se cuvine putina atentie. Prin calitatea sa de pionier al spatiului cosmic, Cooper este unul dintre eroii Statelor Unite. Reptuatia sa este nestirbita, iar veniturile pe care le are ii permit sa nu fie banuit ca "scrie prostii vandabile doar ca sa scoata un ban". Pe scurt, cel care ne vorbeste este unul dintre cei pe care orice american l-ar putea da drept exemplu de om de onoare.

Primul OZN
  
In cartea sa, la redactarea careia a fost ajutat de Bruce Henderson, Gordon Cooper sustine ca primul OZN l-a vazut in atmosfera, nu in afara acesteia. La fel ca 95 % dintre astroanutii americani, Cooper a fost pilot militar. In aceasta postura, a efectuat mii de ore de zbor. In 1951 era detasat la o baza americana din Germania de Vest, cind escadronul din care facea parte a primit misiunea sa iasa la interceptie, deoarece pe radar aparuse ceva ciudat. Cu acea ocazie, Cooper a vazut un sir de nave necunoscute. In timpului scurtului contact vizual pe care l-a stabilit, a putut sa constate ca unele erau sferice, iar altele aveau forma clasica de "farfurie zburatoare". La fel ca in atitea alte cazuri, formatia de OZN-uri s-a indepartat cu o viteza ce nu a dat nici o sansa aparatelor cu reactie din componenta escadrilei, de tipul F-86 Sabre.
  
Dar lui Gordon Cooper i s-a mai intimplat o data sa vada un OZN. De data aceasta se afla la in spatiul cosmic, la bordul capsulei Mercury. Era in 15 mai 1963 si mai avea de facut un tur al Pamintului inainte de a intra in atmosfera. A raportat un obiect verzui, care s-a dovedit ulterior a fi cit se poate de real, deoarece a fost detectat si de radarul de la statia de urmarire Muchea din apropiere de Perth, Australia.

Cine este Cooper
Acum in virsta de 72 de ani, colonel in rezerva, Gordon Cooper a facut parte din echipa de aur a cuceritorilor spatiului. A fost recrutat de NASA in 1959 si a fost primul american care, in 1963, a ramas pe orbita peste 24 de ore. Dupa doi ani, s-a intors in spatiu alaturi de Pete Conrad, la bordul lui Gemini 5. Dupa retragerea sa de la NASA, survenita in 1970, a lucrat pentru Disney, ca vice-presedinte pe probleme de cercetare-dezvoltare. Ulterior a devenit consultant high-tech si proiectant de avioane, iar din 1989 este partener la o companie de design aeronautic.
A intrat in istoria zborurilor cosmice cu o performanta pe care pilotii de azi ai navetelor spatiale o considera legendara. La primul zbor, cu capsula Mercury, Cooper a descoperit ca are probleme majore la sistemul de racire. Sistemele electrice au cazut unul cite unul, astfel incit intrarea in atmosfera nu a mai putut fi asistata de centrul de control. Fara sa intre in panica, el a decis sa treaca de pe pilotul automat, devenit inutilizabil, pe zbor manual. Lispit de sistemele de calcul a traiectoriei de intrare in atmosfera si de legatura cu baza, Cooper, s-a orientat doar privind prin micul hublou si a indreptat capsula spre ocean, de unde a fost recuperat cu bine de echipele de interventie.
 

Dosarele sensibile trebuie scoase la lumina
  
Cele doua intimplari l-au marcat profund pe fostul astronaut. Dar mai mult l-a impresionat, intr-un mod neplacut, atitudinea superiorilor sai din Air Force si, mai tirziu, de la NASA. Dupa retragerea sa din echipa de aur a cuceritorilor spatiului, in 1970, Cooper a incercat sa faca ceva pentru a atrage atentia asupra faptului ca este inadmisibil ca fenomenul OZN sa fie trecut cu vederea. Asa cum a marturisit la lansarea recentei sale carti, in 1978, s-a adresat ONU, cu solicitarea ca problematica OZN sa fie luata in serios si sa se puna bazele unei cercertari organizate, la nivel mondial. "Mi s-a spus ca da, este o idee grozava, dar nimeni nu a facut nimic", a declarat el.
  
In prezent, Gordon Cooper desfasoara o adevarata campanie menita sa determine guvernul sa faca cunoscute dosarele OZN de care dispune. El este convins ca asemenea dosare sensibile exista, dat fiind ca, pe cind mai era inca ofiter al Air Force, el insusi a avut ocazia sa vada un film despre incidentul de la sfirsitul anilor '50, petrecut la Baza Aeriana Edwards, California, cind se pare ca un OZN s-a prabusit sau a fost doborit. Cooper precizeaza in cartea sa ca filmul acela "a fost luat la Pentagon si de atunci nu a mai auzit nimeni de el".

NASA repeta aceeasi poezie
  
Asa cum era de asteptat, cartea lui Gordon Cooper, al carei titlu ar putea fi tradus prin "Calatoria unui astronaut in necunoscut", a stirnit vii comentarii. In mediile ufologice ea a fost bine primita, fiind salutata ca un gest curajos. Cooper a fost felicitat pentru ca a avut indrazneala sa puna intre doua coperti ceea ce alti cosmonauti abia daca au curajul sa povesteasca prietenilor apropiati.
  
Evident, nu au lispit nici dezaprobarile, mai mult sau mai putin voalate. Dintre acestea retinem doar pozitia NASA, exprimata prin purtatorul sau de cuvint, Don Savage. "Fiecare este indreptatit sa aiba convingerile si opiniile sale, bazate pe lecturile si experientele personale", a incercat el sa raspunda evaziv la intrebarile reporterilor. In fata insistentelor acestora de a spune care este punctul de vedere oficial al NASA fata de cartea lui Cooper, el nu a facut altceva decit sa repete aceeasi veche poezie, recitata cu sfintenie prin mediile academice atunci cind vine vorba despre obiecte zburatoare neidentificate: "Marea problema a OZN-urilor este ca e dificil sa fie aduse in cimpul cercetarii stiintifice. Sint fenomene trecatoare. Nu sint repetabile, deci nu pot face obiectul unor studii stiintifice. Aici, la NASA, nu avem nici o cercetare in acesta directie".

(SURSA: Space.com).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME