Explicatie magnetica pentru cercurile din lanuri

Straniile cercuri care apar in lanurile de griu sint asociate de multa vreme cu fenomenul OZN. Specialisti in materie au ajuns sa poata garanta care sint "autentice", adica realizate de OZN-uri, si care "falsuri", sau altfel spus, facute de oameni. Iata insa ca a aparut si un al treilea autor de cercuri, anume magnetismul terestru.

308cerc.jpg (6650 bytes)

Colin Andrews masurind anomaliile magnetice ale cercurilor din lanuri

Virtejurile magnetice sint de vina!
  
Una dintre ipotezele care au facut cariera este aceea ca vizitatorii extraterestri culca intr-un fel sau altul din navele lor spicele de griu. Este o teorie care a avut mult de suferit dupa ce doi englezi au recunoscut ca s-au distrat de minune facind cercuri prin lanuri vreme de peste un deceniu. Faptul ca s-au organizat si concursuri de facut cercuri in lanuri nu ii impiedica totusi pe unii cercetatori sa caute mai departe justificari stiintifice pentru acest fenomen.
  
Ultima explicatie pentru enigmaticele cercuri care apar peste noapte este oferita de Colin Andrews. Ocupindu-se de acesta problema de 20 de ani, el a avut ocazia sa studieze sute de cazuri. Recent, el si-a prezentat concluziile: 80% dintre cercuri sint facute de mina omului, restul de 20 % fiind rezultatul magnetismului terestru.
 
Concret, unele anomalii magnetice ale scoartei terestre sint atit de puternice incit, in anumite conditii, formeaza curenti circulari, care "electrocuteaza" spicele, culcindu-le la pamint. Asa s-ar forma, in opinia lui Colin Andrews cercurile simple. Cit despre formatiunile complexe de cercuri si simboluri, din ce in ce mai elaborate de la an la an, acestea trebuie sa fie niste "facaturi", considera el.

"Facatorii de cercuri" nu cred o iota
  
Insa ipoteza lui Andrews are un adversar serios in persoana unui adevarat veteran al realizarii de cercuri, John Lundberg. Acesta a declarat ca nu crede in nici o explicatie stiintifica a cercurilor, din simplul motiv ca nu exista nimic de explicat. El a aratat de nenumarate ori cum a executat cu mijloace rudimentare cercuri pe care "expertii" le-au declarat autentice. Practic, el nu utilizeaza decit un bat, legat la ambele capete cu o sfoara. Tinind de aceasta din urma cu miinile, culca batul orizontal la pamint si pune un picior pe el. Tot ce ii mai ramine de facut este sa "calce cu batul" in forma de cerc sau sa realizeze orice model doreste culcind spicele.
  
Dar mai multe despre cercurile din lanuri, care tind mai degraba sa devina o forma de exprimare artistica decit sa ramina un mister, puteti afla de site-ul "facatorilor de cercuri", la adresa http://www.circlemakers.org/.

(SURSA: BBC).
STIRI pe aceeasi tema - Cercuri in lanurile din Rusia
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME