Nostradamus - viata, opera si profetiile

   Pe placa tombala a lui Michel de Nostredame, cunoscut sub numele de Nostradamus, scrie: "(...) A murit la Salon in anul 1556. Posteritate, nu-i tulbura dulcea odihna!". Probabil insa ca marele profet se rasuceste in mormint, datorita multelor inexactitati ce i-au fost atribuite si, mai ales, recentelor acuzatii de a-l fi plagiat pe Jean de Jerusalem.
   Personaj invocat adesea, Nostradamus este totusi putin cunoscut. Nu pentru ca nu ar exista date disponibile, ci pentru ca a devenit o marfa atit de bine vinduta, incit graba cu care sint scrise in jur de 90 % dintre cartile si articolele despre el face ca adevarul sa treaca in planul secund.

Michel Nostradamus, probabil cel mai celebru dintre profeti

O viata foarte agitata
   Nascut la 14 decembrie 1503, in Franta, Nostradamus este cunoscut indeosebi ca "prezicator" - un termen cu o tenta usor peiorativa azi si care, oricum, nu ii reflecta indeajuns activitatea. Provenind dintr-o familie de negustori bogati, el avea sa studieze matematicile si medicina. Ca medic, s-a oferit voluntar pentru a ingriji victimele ciumei, boala care avea sa-i rapuna mai tirziu prima sotie si cei doi copii. Multa vreme a fost un medic oarecare, pina cind a experimentat cu succes noi medicamente pe baza de plante, ceea ce a facut sa fie chemat oriunde izbucneau epidemii. A fost primul sau succes personal.
   Dar Nostradamus a avut si necazuri, fiind anchetat de catre tribunalul inchizitorial din Toulouse, datorita anturajului sau. Buna sa credinta a fost pusa la indoiala pentru ca il frecventa pe Rablais si pe un oarecare Jules-César Scaligero, pe de o parte impostor dovedit, pe de alta parte avind idei prea avansate pentru epoca sa. Scapa cu bine, datorita interventiilor unor persoane influente pe care le vindecase.

O opera mai vasta decit se crede
   Nostradamus a ramas in istorie datorita Centuriilor sale, prima editie fiind datata 3 mai 1555. Insa nu acesta i-a fost debutul. El a semnat cu trei ani inainte un "Tratat despre prajituri si farduri". Nu, nu a fost pasionat de arta culinara si nici de cosmetica, tratatul respectiv fiind unul pur medical. Pasionat de alchimie, mai exact de alchimia vegetala, el a pus la punct o serie de retete pentru "prajituri medicamentoase". Pe scurt, in ideea de a incuraja pacientii sa respecte tratamentele prescrise, s-a gindit sa isi ofere medicamentele pe baza de plante sub forma de prajituri. Cit despre "farduri", in acceptiunea vremii, acest cuvint desemna multe, inclusiv unguentele recomandate pentru bolile de piele.
   Dar Nostradamus a fost interesat si de studiul astrelor, pasiune mostenita de la stra-bunicul sau. Nu se considera astrolog, ci "astrofil" (iubitor de stele). A fost preocupat, intre altele, de anticiparea timpului probabil pe baze astrologice. Capatind curaj in urma citorva preziceri exacte, a inceput sa publice o serie de almanahuri populare sub titlul "Almanah pentru anul ..., cu calcule si explicatii de Michel Nostradamus, doctor in medicina si astrofil la Salon-de-Craux, in Provence". Acestea erau alcatuite din cite un catren pentru fiecare an, unul pentru fiecare luna si unul pentru fiecare zi, care contineau previziuni meteorologice, sfaturi medicale, pentru frumusete si pentru ingrijirea culturilor. A doua serie de almanahuri a aparut sub titlul "Marile si noile previziuni pentru anul ..., cu calcule si explicatii de Michel Nostradamus, doctor in medicina si astrofil la Salon-de-Craux, in Provence". In total, Nostradamus a semnat 11 almanahuri intre anii 1539 si 1549, ceea ce i-a conferit o mare popularitate.

La curtea reginei
   Succesul cunoscut de centuriile sale in 1555 l-a adus la curtea Cahterinei de Médicis, aflata pe atunci intr-o pasa mistica: era interesata de tot ce tinea de ocultism, magie si astrologie. Ea a ramas stupefiata de catrenul I-35, care continea o profetie referitoare la unul dintre fiii sai, similara cu cea facuta de astrologul ei preferat de atunci, Luc Gaurie. La o luna de la aparitia centuriilor, Nostradamus era chemat la curte, spre disperarea sa. Prefera sa ramina in linistea cabinetului sau de lucru, decit sa mearga in tumultul vietii mondene de la curte, unde se temea sa nu fie ironizat de nobilime. Ajuns la Paris, cade imediat bolnav, atins de o criza de guta. Nimeni nu va sti daca a fost o criza reala sau una simulata, in speranta ca regina va uita de el. Dar aceasta nu uita, iar Nostradamus nu are incotro si se prezinta in fata Cahterinei de Médicis.
   Cele citeva luni care au urmat au insemnat pentru el cea mai nefericita perioada, deoarece a fost nevoit sa ramina in capitala Frantei pentru a calcula horoscoapele comadate de regina si alti nobili importanti. Pe Cahterina de Médicis avea sa o reintilneasca spre sfirsitul vietii, in 1564. Aceasta i-a facut o vizita, dupa moartea fiului ei, Henri al II-lea, care a sfirsit aratind "ca un mosneag la numai 34 de ani", conform prezicerii lui Nostradamus din celebrul catren I-35.

Centuriile sau viitorul asa cum va fi
   Avind in vedere numarul profetiilor lui Nostradamus care s-au implinit, precum si intervalul extrem de mare pe care se intind acestea, este imposibil sa nu te intrebi cum a reusit o astfel de performanta. In incercarea de a intelege, va trebui sa tinem cont ca Nostradamus a fost atit astrolog, cit si alchimist. Astrologia a reprezentat in miinile sale un instrument specific de explorare a viitorului, iar alchimia i-a permis sa inteleaga legaturi tainice dintre substante si dintre evenimente, deschizindu-i si mai mult spiritul catre latura oculta a lumii. Insa nu este suficient. La acestea va trebui sa adaugam inteligenta sa deosebita si scinteia de vizionar ce o avea cu siguranta. Calatoriile efectuate pe la minastiri tradeaza si o cautare spirituala. Ochiul interior a lui    Nostradamus nu era unul orb. Mai mult ca sigur, el a avut grija sa si-l deschida si a incercat sa ii dezvolte capacitatile.
In fine, multa lume s-a intrebat de ce nu si-a scris Nostradamus profetiile in clar si a preferat sa le consemneze in versuri sub forma a grupe de cite o suta de catrene criptice, de unde si denumirea de centurii. Ei bine, celebrul astrolog nici nu avea cum sa procedeze altfel, deoarece nu ii permitea profilul sau intelectual. Se uita prea usor ca a fost si alchimist, ori traditia alchimica considera obligatorie criptarea cunoasterii ezoterice, pe considerentul ca astfel va intelege numai cine trebuie sa inteleaga.

Profetii care s-au implinit
   Exceptind episodul in care a fost nevoit sa dea explicatii Inchizitiei si invidia manifestata de astrologii din epoca, Nostradamus s-a bucurat de recunoasterea talentului sau inca din timpul vietii. Asadar, previziunile sale pe termen scurt au fost, in marea lor majoritate, corecte. In treacat fie spus, si-a prezis cu exactitate inclusiv propriei sale morti. Pe noi, insa, ne intereseaza acum in mod special cele pe termen lung.
   Pina in prezent au fost identificate mai multe evenimente care ar fi fost prevazute de Nostradamus in centuriile sale. O lista a acestora ne este oferita de Arthur Crockett, in "Profetiile inedite ale lui Nostradamus" (Bucuresti, Rom Direct Impex, 1995). Descoperim aici ca a fost prevazuta dominatia maritima a Marii Britanii vreme de aproape trei secole. De asemenea a fost anticipata campania bisericii impotriva astronomilor si a astrologilor, careia i-a cazut victima Giordano Bruno. Venind mai aproape, el ar mai fi prezis si producerea unor evenimente politice precum revolta anti-comiunista din Ungaria, moartea lui J. F. Kennedy, caderea zidului Berlinului si razboiul din fosta Iugoslavie.

Profetii in asteptare
   Cea mai discutata profetie a momentului este aceea in care Nostradamus anunta ca "In anul 1999 si 7 luni/ Din cer va cobori un mare Rege al Terorii:/ Ce-l va reinvia pe marele Rege Mongol,/ Marte guvernind dupa bunu-i plac si dupa aceea." Cel putin aceasta poate fi traducerea standard catrenului 10-LXXII:
"L'an mil neuf cens nonante neuf sept mois,
Du ciel viendra vn grand Roy d'effrayeur:
Resusciter le grand Roy d'Angolmois,
Auant apres Mars regner par bon-heur."
   In general, s-a admis ca in evenimentul care ar fi trebuit sa se petreaca in iulie 1999 este precedat si urmat de razboaie. Conflictul din fosta Iugoslavie a fost vazut drept cel care l-a precedat. Marele Rege al Terorii inca nu a fost identificat, partizanii lui Nostradamus afirmind din 10 - LXXII nu reiese ca acesta va recunoscut chiar la aparitia sa. Ei inca asteapta al doilea razboi si iesirea la scena deschisa a celui care in va readuce la viata pe "Regele Mongol", vazut ca un lider asiatic. In favoarea acestei interpretari se mai invoca si planurile strategice pe termen lung ale NATO care nu exclud varianta in care China se va dovedi un adversar redutabil.

O eroare foarte raspindita
   Nu este foarte limpede de unde provine convingerea ca Nostradamus ar fi prezis sfirsitul lumii si inca fix pentru anul 2000. Este o idee atit de raspindita, incit nici nu se mai stie precis cine a pus-o in circulatie. Daca vreti, este exemplul tipic de raspindire a unei informatii false, pe care putini se grabesc sa o verifice. Cautind printre centuriile lui Nostradamus vom gasi cel putin una edificatoare in ceea ce priveste sfirsitul lumii:
"Douazeci de ani dupa trecerea domniei lumii,
Sapte mii de ani un altul isi va mentine puterea,
Apoi profetia mea se va implini si se va termina."
   Nu ne vom lansa aici in interpretari savante ale versurilor lui Nostradamus, dar nu putem sa nu remarcam un detaliu extrem de important: cineva, in sens simbolic, nu stim cine, va detine puterea vreme de 7000 de ani. Rezulta foarte clar de aici ca sfirsitul lumii nu are cum sa aibe loc in anul 2000, din moment ce, de la o data anume, vor trebui sa mai treaca inca sapte milenii.
   Asadar, legarea numelui lui Nostradamus de anul 2000 ca an al sfirsitului lumii este falsa si vadeste cel putin neatentie in documentare, daca nu cumva chiar intentia de a comercializa sensationalul cu orice pret, inclusiv cu pretul raspindirii unor neadevaruri.

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME