Fatima - ultimul secret
Pagina 5/5


La 13mai 1917, Fatima a atras zeci de mii de pelerini. Chiar daca nu au reusit sa o vada pe Fecioara Maria, au putut sa asiste la ploi de petale albe, la „dansul Soarelui pe cer“ si la vindecari miraculoase.

Fatima, 13 mai 1917
   Referitor la aparitia de la Fatima, aceasta s-a produs in imprejurari similare celei de linga La Sallete, in 1846. De data acesta, insa, este vorba despre trei copii pastori si nu doi. La 13 mai 1917, fratii Jacinta (7 ani) si Francisco Marto (11 ani), insotiti de Lucia dos Santos (10 ani) se aflau cu oile la pascut in apropiere de Fatima, in locul cunoscut sub numele de Cova da Iria, adica Grota Sfintei Irina. Fara nici un sem prevestitor, ei au vazut un fulger, dupa care a aparut o lumina orbitoare.
Apropiindu-se, copiii au observat in mijlocul luminii o femeie frumoasa si scunda, "Doamana de Lumina". Lucia a descris-o atunci drept "o doamna foarte stralucitoare, cam de 1,10 m inaltime, ce parea sa aiba intre 12 si 15 ani; purta o rochie strimta, o jacheta si o manta, toate cu fire aurii subtiri, care se incrucisau; ea a venit de undeva «de sus» si a disparut treptat in directie inversa, nu isi misca fata si nu isi indoia picioarele atunci cind umbla; a vorbit fara sa isi miste buzele; si-a miscat doar miinile din cind in cind". Ea i-a indemnat sa se roage si sa revina in acelasi loc in ziua de 13 a fiecarei luni.
   Luna urmatoare, copiii au revenit in ziua de 13, impreuna cu ale 50 de persoane. La un moment dat, copiii au fost vazuti ingenunchind infrigurati linga un maslin si au vorbind cu cineva nevazut. La urma, adultii sositi impreuna cu ei au putut auzi o bubuitura violenta, urmata de ridicarea unui nor deasupra maslinului, nor alburiu care a disparut ulterior in inaltul cerului.
La cea de-a treia aparitie, din 13 iulie 1917, erau prezenti 4500 de oameni. Ca si data trecuta, martorii au vazut acelasi nor alburiu, iar Lucia a povestit ca "Doamana de Lumina" a promis un miracol pe data de 13 octombrie 1917. Totodata, i s-a comunicat ca primul razboi mondial este pe sfirsite, dar ca pacea nu va dura multa vreme, daca Rusia nu se reconverteste la crestinism si ca minia lui Dumnezeu va lovi cu un nou razboi, inca si mai devastator, in timpul pontificatului lui Pius al IX-lea. In treacat fie zis, acesta a murit in 1939, adica anul inceperii celui de-al doilea razboi mondial. Tot atunci aparitia i-a transmis Luciei si cel de-al treilea mesaj, cel care avea sa ramina secret pina de curind.
   In a 13-a zi a lunii august, numarul celor prezenti la Cova da Iria a ajuns la 18.000, insa lipseau copiii, fiind retinuti cu forta in sat de catre un reprezentant al autoritatii locale iritat de povestea aparitiilor. Totusi, martorii au avut ocazia sa vada acelasi fulger, urmat de lumina orbitoare si de norul ce a planat deasupra maslinului. Dupa sase zile, aflati cu oile la pascut cei Jacinta, Francisco si Lucia au avut o noua intilnire cu Fecioara Maria.
   In septembrie, in prezenta a 30.000 de martori, un glob de lumina a traversat cerul de la est la vest si s-a asezat pe maslin. S-a format din nou un nor alb si a plouat cu petale albe. Prezenti de data aceasta, copiii au fost ca si pina atunci singurii care au vazut aparitia. Conform spuselor lor, Fecioara Maria si-a repetat promisiunea de a produce un miracol de 13 octombrie.

La 13mai 2000, Fatima a atras citeva sute de mii de pelerini, pentru a participa, in prezenta Papei Ioan-Paul al II-lea, la beatificarea a doi dintre copiii care au vazut-o pe Fecioara Maria in 1917, fratii Jacinta si Francisco Marto

Ziua marelui miracol
   La ultima aparitie de la Fatima, pe 13 octombrie 1917, au fost prezenti nu mai putin de 70.000 de oameni. Veniti din intreaga Portugalie, dar si din alte tari, ei au trebuit sa indure o ploaie ce dura de citeva zile si care transformase locul intr-o mlastina imensa. Presa vremii, caci au fost prezenti si o multime de ziaristi, descrie o procesiune uriasa inaintind cu greu prin noroi pentru a ajunge la timp.
   Si eforturile le-au fost rasplatite. Aparitia a fost precedata, ca de obicei, de un fulger puternic. Copiii au ingenunchiat in fata maslinului, vorbind cu Fecioara Maria, ramasa in continuare nevazuta pentru ceilalti. Minunea s-a produs dupa plecare sa. Ploaia a incetat subit si norii grei s-au risipit in citeva clipe. Potrivit relatarilor, "soarele a aparut pe cer sub forma unui disc argintiu, care a inceput sa se roteasca cu mare viteza, proiectind fasciule rotative intense de lumina rosie, galbena, verde, albastra si violeta, asemenea unor sectoare monocromatice, care colorau fantastic cerul si pamintul, stincile, pajistea si fetele uluite ale oamenilor. Soarele s-a oprit de trei ori si tot de atitea ori si-a reluat dansul. Deodata, soarele a parut ca se desprinde de bolta si se arunca cu viteza spre Pamint. Peste multimea ingrozita, care a inceput sa alerge, sa se roage si sa isi marturiseasca pacatele, convinsa ca vine sfirsitul lumii, s-a revarsat o caldura fantastica. Dar soarele si-a reluat locul obisnuit pe cer si oamenii si-au dat seama ca pamintul si hainele de pe ei se uscasera complet."
   Uluitor este ca "dansul Soarelui" a durat aproximativ zece minute, la o distanta de 50 Km fiind perceput ca o "lumina mare pe cer in directia Fatima". Ulterior, s-a constatat ca s-au produs vindecari miraculoase.

Pierduti printre speculatii
Nu are rost sa trecem in revista toate speculatiile facute pe marginea evenimentelor si a secretului de la Fatima. Una singura, cu adevarat insolita, atrage atentia in mod deosebit. Este vorba despre interpretarea data de doi istorici portughezi, Joaquim Fernandes et Fina d'Armada, in volumul "Aparitiile de la Fatima si fenomenul OZN", editura Estampa, Lisbona, 1982. De-a lungul a 460 de pagini ei cauta sa arate ca "dansul Soarelui" din 13 octombrie 1917 nu este altceva decit o clasica observatie OZN, careia i s-a asociat o conotatie religioasa.
Desi surprinzatoare si - evident - condamnata in mediile teologice, ipoteza aceasta nu a fost total exclusa de catre ufologi. Intre altii, au preluat-o si i-au adus noi argumente Jacques Vallée si Paul Misraki.

Asteptarea de 56 de ani
   Obiectivitatea "aparitiilor mariale", caci asa se numesc aparitiile Fecioarei Maria in literatura de specialitate, reprezinta o chestiune extrem de delicata. Criteriile dupa care se decide daca aparitia a fost interioara, in mintea observatorului si deci subiectiva, sau exterioara si deci reala sint complexe. Intre aceastea, enumeram doar numarul si credibilitatea martorilor, evolutia aparitiei si tipul de mesaj pe care il transmite. De fapt, problema cheie nu este aceea de a evalua daca a avut loc sau nu o aparite, ci daca ea a fost inspirata cu adevarat de catre Fecioara Maria si nu de catre un demon capabil sa ii ia infatisarea.
   In cazul particular al celor petrecute la Fatima pe 13 octombrie 1917, desi au fost prezenti la fata locului inalti prelati, Biserica Romano-Catolica s-a pronuntat asupra celor petrecute la Fatima abia in 1930. Cu o asistenta de 70.000 de oameni, nici nu s-a mai pus problema autenticitatii aparitiei, ci aceea a originii ei. Era o aparitie divina sau de alta inspiratie? Raspunsul a fost cu atit mai greu de dat cu cit Lucia nu putea sa comunice si cel de-al treilea mesaj. Ea l-a redactat tirziu, in 1943-44 si l-a inminat episcopului de Leiria, pentru a-l preda Vaticanului, unde s-a hotarit ca acesta sa nu fie citit pina in 1960.
   Surse din interiorul Cetatii Sfintului Scaun sustin ca acesta a fost deschis de catre Papa Ioan la XIII-lea, suveranul pontif aflat in functie in 1960. Suveranul Pontif si cardinalii prezenti au fost ingroziti la vremea respectiva de continutul sau si au gasit ca cel mai potrivit lucru este sa il resigileze, ceea ce prilejuit nenumarate speculatii. A fost nevoie de o asteptare de peste o jumatate de secol pentru ca, la 13 mai 2000, mesajul sa fie facut public.

[ inapoi ]
1 | 2 | 3 | 4 | 5STIRI pe aceeasi tema -
Ecouri dupa Fatima
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME