Fatima - ultimul secret
Pagina 4/5


Papa Ioan Paul al II-lea impreuna cu Lucia dos Santos, cei doi pastratori ai secretului

Legamintul tacerii
   Punind cap la cap toate datele problemei, vedem ca secretul nu e chiar asa teribil cum s-a lasat sa se inteleaga de-a lungul timpului si ca profetia nu este tocmai profetie. Urmind firul logic, vom evita sa ne intrebam daca nu cumva secretul era altul si, luindu-l de bun pe aceasta, vom cauta explicatii pentru tacerea papilor. Caci ramine neclar de ce, pina la Ioan Paul al II-lea, nici unul dintre Suveranii Pontifi nu si-a asumat raspunderea ruperii secretului.
Trebuie precizat ca, in epoca, dezbaterile de la Vatican pe marginea dezvaluirii celui de-al treilea secret de la Fatima au fost destul de aprinse. Pentru a se incheia un armistitiu, s-a recurs la o aminare sine die, hotarindu-se ca el nu va putea fi dezvaluit decit incepind din 1960, si numai daca Papa - care va fi fost el - urma sa considere oportun acest lucru.
   Probabil ca cei care au stat in fruntea Bisericii Romano-Catolice au crezut ca este inoportun ca viziunea cu impuscarea unui episcop imbracat in alb sa fie facuta publica, deoarece incarcatura sa simbolica putea avea efecte negative asupra Bisericii. Un inalt prelat, de fapt un reprezentant de marca al credintei, impuscat de o mina criminala reprezinta o imagine ce poate fi asociata usor cu o victorie, macar temporara, a Raului asupra Binelui. Episcopul din viziune avea calitatea de pastor al unei turme aflate in mare primejdie, dupa cum indica pasajul referitor la cadavrele printre care calca acesta indreptindu-se spre crucea la care nu a mai reusit sa ajunga. Ori, pastorul doborit semnifica nici mai mult nici mai putin decit pierderea turmei. La urma urmelor aceasta era imaginea clara a triumfului Satanei, adica nimic mai demoralizator pentru credinciosi.
   Mai ales inspirata de Fecioara Maria, viziunea era una de rau agur, nu prevestea nimic bun. Dezvaluita insa abia acum, ea capata un cu totul alt mesaj. Da, a existat un pericol mare, dar acesta a trecut. Desi ranit, episcopul, interpretat ca fiind Papa Ioan Paul al II-lea a scapat, ocrotit de o mina divina si, odata cu el, a scapat si turma. Acum turma are dreptul sa stie.
   Evident, aceasta este numai una dintre justificarile ce pot fi aduse pentru tacerea papilor. Ramine de vazut care vor fi comentariile Papei Ioan Paul al II-lea. Caci, asa cum a anuntat purtatorul de cuvint al Vaticanului, atunci cind va fi publicat, textul original al dezvaluirilor va contine si notele Suveranului Pontif.


Misterul a pierit, ramine miracolul
   S-ar putea spune ca, din moment ce a fost dezvaluit si cel de-al treilea secret, lipsit fiind de mister, evenimentul petrecut la Fatima in 1917 isi pierde din importanta si semnificatii. Misterul celui de-al treilea mesaj al Fecioarei Maria nu mai exista, adevarat. Nu este foarte comod sa te trezesti dintr-o data fara un mister - si inca unul greu! - cu care te-ai invatat si cu care te-ai obisnuit sa traiesti. Prin dezvaluirea lui s-a pierdut o aspiratie, s-a pierdut obiectul unei profunde dorinte de a sti. Ramine un gol. Foarte probabil in golul acesta trebuie sa se afle si unul dintre motivele pentru care unii au tendinta de a crede ca "nu acesta este adevaratul secret de la Fatima".
   Insa oricum ar fi, chiar si cu al treilea secret dezvaluit, Fatima ramine cu miracolul aparitiei, cu aparitia Fecioarei Maria. Caci, trebuie sa o spunem, multe dintre cartile si articolele dedicate celor intimplate la Fatima, se refera mai degraba speculatii pe marginea celui de-al treilea secret decit la aparitia propriu-zisa.
   In acceptiune romano-catolica, aparitia Fecioarei Maria face parte dintre cele mai inalte miracole cu putinta. Asa cum aratam intr-un articol precedent, "Stigmate si stigmatizati", orice miracol trebuie autentificat de o comisie speciala a Vaticanului. Sa adaugam acum ca investigatiile sint extrem de laborioase. Stringerea marturiilor si verificarea credibilitatii martorilor poate dura ani in sir, iar zecile de dosare astfel strinse sint analizate cu mare minutiozitate. Se cunosc 30 de cazuri de aparitii respinse, la care se adauga 84 in care nu s-a pronuntat. Alaturi de cea de la Fatima, din Portugalia, cele mai importante aparitii ale Fecioarei Maria ramin cele din Franta (Lourdes, La Salette, La Milagrosa Pontmain), Italia (Siracuza), Belgia (Beaurain, Banneux) si fosta Iugoslavie (Medjugorje).
   Nu este intimplator faptul ca aparitiile se produc cu precadere in tarile romano-catolice si mai ales dupa incurajarea cultului Fecioarei Maria prin adoptarea dogmei zamislirii neprihanite (immaculata) si cea a inaltarii cu trupul la cer (assumptio). In tarile ortodoxe, lipsite de interpretari tirzii ale textului biblic, aparitiile Maicii Domnului sint mai rare.

Totusi, de ce tocmai acum?
   Pentru cine se incapatineaza sa afle de ce tocmai acum a fost, in fine, dezvaluit ultimul secret de la Fatima, va trebui sa aprofundam analiza.
Foarte probabil aceasta decizie istorica tine foarte mult de personalitatea Suveranului Pontif, precum si de schimbarile survenite in politica Sfintului Scaun. Nu trebuie sa fi un fin cunoscator pentru a-ti da seama ca Ioan Paul al II-lea se detaseaza net din lungul sir al papilor. Intre altele, este primul papa care a vizitat o tara ortodoxa, Romania, si a cerut public scuze pentru complicitatea Vaticanului la suferintele evreilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. A-si incheia pontificatul cu relevarea celui de-al treilea secret de la Fatima, nu putea insemna decit garantia ultima a intrarii sale in istorie.
   Referitor la momentul ales, nu avem nici o explicatie solida pentru aminarea sa atit de multa vreme, dar trebuie sa recunoastem ca ocazia din 13 mai era cum nu se poate mai buna si nu merita sa fie ratata. Papa se afla in vizita in Portugalia, la Fatima, acolo unde s-a produs viziunea si urma sa participe la beatificarea - ultima etapa inaintea sanctificarii, potrivit doctrinei romano-catolice - a doi dintre cei trei copii care au primit-o. De asemenea, maica Lucia, ultimul martor in viata al viziunii are deja venerabila virsta de 93 de ani; traind inca, ea a putut confirma autenticitatea dezvaluirii. In plus vocile care cereau ruperea tacerii amutisera de o buna bucata de vreme, deci nu ar fi fost o dezvaluire oarecum fortata de imprejurari, interpretabila ca un semn de slabiciune, ci una benevola. Sa mai adaugam ca ne aflam intr-un an jubiliar al crestinatatii si ca este limpede ca avem o dovada in plus abilitatii diplomatice a Vaticanului. Relevarea secretului a fost facuta exact in clipa in care avea sanse sa aduca un profit maxim, chiar daca secretul in sine avea sa ii dezumfle pe multi...

[ continuare ]
1 | 2 | 3 | 4 | 5


STIRI pe aceeasi tema -
Ecouri dupa Fatima
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME