Tentatia de a citi in stele

   Ziarele si revistele sint pline de horoscoape. Dimineata, la prima ora, televiziunile si posturile de radio se grabesc sa ne arate ce ne rezerva astrele pentru ziua in curs. La mica publicitate gasim anunturi pentru cabinetele de astrologie aproape in fiecare publicatie. De asemenea, sintem invitati sa punem mina pe telefon si sa sunam la numere care incep cu 89... pentru a ne afla viitorul. Astrologia este poate cea mai populara metoda de a sonda viitorul. Si, tocmai de aceea, haideti sa lamurim putin in ce fel ne influenteaza astrele.

Facuta cum trebuie, "meseria" de astrolog este foarte complexa si presupune vaste cunostiinte din domenii aparent fara legatura intre ele, precum astronomia si ocultismul

Influenta cimpului magnetic
  
De influentat ne influenteaza toate: alimentele pe care le mincam, aerul pe care il respiram, gindurile noastre, felul in care dormim, etc. Dar ce efect au asupra destinului nostru corpuri ceresti situate la milioane de kilometri departare?
  
Ipoteza cea mai des invocata este cea cimpurilor magnetice, dar se vorbeste si despre energii subtile. Luna si Soarele, la fel ca orice planeta din sistemul nostru solar, emit fiecare un cimp magnetic. Datorita miscarii lor aparente pe bolta cereasca, ele se afla in fiecare zi deasupra capetelor noastre in alte pozitii. Prin urmare, zilnic asupra noastra cade o combinatie diferita de cimpuri magnetice. Combinatiile acestea, spun astrologii moderni, pot fi mai mult sau mai putin favorabile pentru noi, in vreme ce anticii vorbeau despre zile faste sau nefaste. Ideea este ca se inregistreaza o interactiune intre cimpul magnetic al organismelor noastre si cimpurile magnetice ale astrelor apropiate. Aceste interactiuni, de care noi nici nu avem habar in mod constient, afecteaza activitatea noastra in plan fizic, intelectual si emotional. Cel putin asa spune teoria.
  
Astronomii sint in general de acord cu cele de mai sus, dar au o singura obiectie majora: cimpurile magnetice ale planetelor sint atit de slabe, incit influentele lor trebuie sa fie infime. In ceea ce ii priveste pe biologii, ei accepta ca Luna are un cimp magnetic suficient de puternic pentru a avea efecte asupra organismelor terestre. Cit despre influentele planetelor, ei sint aproape in umanimitate de parere ca ele sint prea indepartate pentru a fi notabile.

Importanta primei respiratii
  
Legat de data nasterii, se impun citeva precizari. In astrologie, ea sta la baza elaborarii temei natale a unui individ. Din astrograma care rezulta, initiatii pot afla informatii importante despre acesta: principalele sale trasaturi de caracter, bolile la care este predispus, profesiile in care are cele mai mari sanse de succes si tipul de persoane cu care este compatibil. Mai mult, astrologia karmica ofera si date pretioase despre destinul unui om, subliniaza cunoscatorii.
Dar la baza tuturor acestor determinari sta data nasterii. Este deci important sa vedem in ce felul ne marcheaza viitorul clipa in care am sosit pe lume. Florin Onitza, regretatul astrolog american de origine romana, sustine ca ceea ce conteaza nu este chiar momentul nasterii, ci prima respiratie. Dupa ce inspira prima oara, noul nascut nu isi goleste complet plaminii. O cantitate redusa de aer ramine in lobii inferiori ai plaminilor si va fi pastrata acolo pe parcursul intregii vieti. Ea va fi expirata abia in cilpa mortii, cind omul "isi da ultima suflare". Insa, pina atunci, ea il va insoti pe parcursul intregii sale vieti, aidoma unui marcaj specific.
  
Insa aerul acesta, rezidual sau cum vreti sa ii spuneti, ar avea, conform lui Florin Onitza, o proprietate foarte interesanta: el este impregnat de radiatiile cosmice prezente in atmosfera atunci cind a fost inspirat. Cu alte cuvinte, pozitia planetelor si, implicit, combinatia de cimpuri magnetice si de alta natura rezultata marcheaza acest aer cu o amprenta energetica specifica. Am precizat specifica, deoarece astfel se poate intelege de ce aceeasi configuratie astrala (deci influenta energetica) are efecte diferite asupra a doua persoane nascute in zile diferite.
  
In ultima instanta, aerul rezidual ar avea rolul de antena care receptioneaza influentele cosmice, antena fiecaruia fiind acordata pe o anumita lungime de unda, in functie de momentul nasterii.

Cita incredere putem avea in horoscoape
Astrologia a cistigat o asemenea popularitate, incit fiecare ziar gaseste de cuviinta ca este obligatoriu sa tina si "o rubrica de horoscop". In presa, lucrurile sint limpezi: fara o cerere adecvata, numeni nu infiinteaza o rubrica permanenta, jertfind astfel pretiosul spatiu tipografic, in defavoarea stirilor sau a reclamelor. Este o decizie justificata, deoarece rubricile de profil se bucura de o audienta constanta.
Insa, dincolo de orice discutii teorietice cu privire la astrologie, este interesant de vazut care sint horoscoapele credibile. Dupa niste ani buni in presa, prin mai multe redactii, pot spune cu in cunostiinta de cauza, ca uneori previziunile astrologice sint facute de oricine altcineva numai de astrologi nu.
Cel mai sigur mod de a recunoaste un horoscop elaborat de un specialist este semnatura. Aceasta dovedeste ca ziarul respectiv are un colaborator permanent in persoana unui cunoscator. propos de semnatarii rubricilor de recomandari astrologice, de-a lungul timpului, in spatele unor pseudonime s-au ascuns nume importante din intelectualitatea contemporana. Faptul ca au preferat si prefera in continuare anonimatul reprezinta o optiune personala.

Astrele predispun, nu dispun
  
Nu putem pierde din vedere exagerarile la care pot ajunge uneori adeptii previziunilor astrologice. Trebuie subliniat ca, atunci cind fac o previziune, astrologii cinstiti precizeaza ca ei determina tendintele majore si neaparat nu faptele exact asa cum se vor intimpla.
  
La fel ca si orice alt tip predictie, cea astrologica are si ea limitele ei, o anumita marja de eroare. Ar insemna sa fim reductionisti daca admitem ca alte influente decit cele ale corpurilor ceresti nu exista. Pe de alta parte, spiritele evoluate precum si cei animati de o vointa superioara isi depasesc destinul si trec peste influentele de tot felul, inclusiv peste cele astrale. De asemenea, un vechi dicton al astrologilor spune ca astrele predispun, nu dispun. In fond, este acelasi lucru: cursul vietii noastre nu este trasat irevocabil de astre si, cu toate predispozitiile dobindite prin nastere, putem si chiar trebuie - se subliniaza pe alocuri - sa evoluam. Altfel zis, fiecare este raspunzator de propriul destin si nu poate invoca nici astrele si nici altceva pentru a-si justifica o nereusita sau alta; este de datoria fiecaruia sa se lupte pentru implinirea sa.

Puterile si limitele astrologiei
  
Pentru unii, astrologia este o adevarata forma de cunoastere, pentru altii este numai o para-stiinta, in vreme ce unii dintre noi o considera sarlatanie curata. Oricum, cine vrea sa tina cont de astrologie trebuie sa aibe in vedere mai multe aspecte.
  
Unul dintre ele tine de propria cunoastere. O astrograma corecta, bine interpretata de un astrolog experimentat poate fi de folos celor ce inca nu se cunosc indeajuns si doresc sa afle mai mult despre sine.
  
Un alt aspect este cel legat de cunoasterea viitorului. Atentie aici, horoscoapele publicate intr-o publicatie sau alta indica doar tendintele generale pentru fiecare zodie pe o anumita perioada, dar nu reprezinta o previziune in sensul exact al cuvintului. O previziune adevarata este una individuala si nu pentru o zodie intreaga. Ea costa si este facuta de numai cunoscatori. Tehnic, se suprapune astrograma de la nastere cu cea din momentul din viitor care il intereseaza pe client, dupa care urmeaza o analiza serioasa.
  
Pentru studiul compatibilitatilor dintre doua persoane se procedeaza oarecum asemanator, adica se suprapun astrogramele celor doi. Armonia sau, dimpotriva, dizarmonia dintre planete indica felul in care se impaca sau se resping respectivii, punctele in care tendintele si aspiratiile lor ii apropie ori ii despart.
  
Asadar, a nu se confunda horoscoapele zilnice cu astrogramele. Intre ele exista o diferenta majora de particularizare si de precizie.

O stiinta foarte complicata
  
V-au provocat cele citeva elemente minimale de astrologie prezentate aici? Va incinta ideea de a fi in stare sa realizati si interpretati singuri o astrograma? Mai ginditi-va, caci este de studiat, nu gluma. Veti avea nevoie de o multime de carti, din care sa invatati temeinic despre zodii, plantele si casele astrologice. Urmeaza etapa in care, cu ajutorul unor tabele veti fi in stare sa determinati pozitia astrelor la un moment dat, o conditie esentiala pentru desenarea unei astrograme. Dar treaba nu este inca gata, urmeaza ce este mai greu, anume interpretarea celor asternute pe hirtie. Un astrolog marturisea ca a avut nevoie cam de doi ani de munca serioasa pentru a fi cit de cit sigur pe el. Iar cind a descoperit astrologia karmica a inteles ca il asteapta o noua perioada de studiu intens si de exercitiu asiduu. Desigur, se poate incerca si cu calculatorul. Exista programe specializate (am testat Astrowin 32) dar acestea nu decit la scurtarea timpului consacrat calculalor pur astronomice si matematice. Insa "citirea" sau interpretarea astrogramei astfel obtinute ramine apanajul astrologului.

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME