Giulgiul din Torino ar putea fi autentic

Acum citeva saptamini, cind am consacrat un articol Giulgiului din Torino, aratam ca problema autenticitatii sale ramine deschisa. Si iata ca date noi nu au intirziat sa apara. De curind, un om de stiinta elvetian a declarat ca a gasit noi dovezi in baza carora relicva considerata timp de un deceniu drept medievala ar putea avea, totusi, o vechime de doua milenii. Altfel spus, sint sanse ca aceasta impresionanta bucata de pinza sa fie autentica.

Impresionanta relicva ce poarta amprenta "unui barbat de virsta medie spus torturii si apoi crucificarii" va atrage anul acesta si mai multi pelerini, deoarece exista motive serioase pentru a banui ca datarea sa in Evul Mediu este eronata

Prea multe asemanari
   Testele cu Carbon 14, efectuate pe citeva esantioane prelevate cu mare grija in 1988, indicau faptul ca Giulgiul ar fi fost realizat cindva intre 1260 si 1390. Mechthild Flury Lemberg, o autoritate in materie de istorie a textilelor si unul dintre savantii care au contribuit la restaurarea Giulgiului, vine cu date noi. In urma analizelor efectate, el a constatat ca exista similaritati izbitoare intre pinza Giulgiului si alte fragmente de imbracaminte provenind din Orientul mijlociu si avind o vechime certa de 2000 de ani, descoperite la ruinele din Masada, de pe maulul Iordanului.
   Un studiu comparativ extrem de minutios al celor doua grupe de esantioane, prelevate din Giulgiu si din tesaturile de la Masada, a aratat ca aceastea au caracteristici aproape identice. Singurul detaliu care difera la ele este virsta obtinuta prin datarea cu Carbon 14. In aceste conditii, Lemberg, fost curator la Abegg Foundation Textile Museum, a emis ipoteza ca eeste foarte probabil ca datarea Giulgiului sa fi fost eronata. "In opinia mea, Giulgiul nu este un fals medieval. Am descoperit paralele cu alte materiale ce arata ca Giulgiul putea exista in timpul in care a trait Isus, pe teritoriul de azi al Israelului", isi incepea cercetatorul elvetian raportul dat publicitatii in cadrul unei conferinte organizate de Biserica Catolica.

Argumentul oferit de polen
   Raportul lui Mechthild Flury Lemberg este de natura sa sporeasca presiunile asupra Vaticanului pentru autorizarea unei noi serii de teste cu Carbon 14. Bineinteles, au fost repuse in circulatie cele doua ipoteze majore prin care s-a justificat prima datare. Astfel, partizanii teoriilor conspirationiste nu au scapat ocazia pentru a spune inca o data ca, iata, vechii dusmani ai crestinatatii "au stiut sa influenteze rezultatele analizelor gratificind laboratoarele cu donatii imense". Pe de alta parte, moderatii si-au reamintit punctul de vedere conform caruia, intentionat sau nu, mostrele au fost prelevate exact din zonele refacute in Evul Mediu, dupa primul incendiu prin care a trecut Giulgiul.
   Oricum, trebuie sa precizam ca argumentele lui Lemberg nu sint singurele invocate pentru repetarea datarii cu Carbon 14. Am descoperit recent ca o cerere similara au facut si citiva carcetatori israelieni anul trecut. Ei au analizat particulele de polen descoperite pe suprafata tesaturii. Rezultatul a fost surprinzator: cea mai mare parte a acestor particule apartine unei speciei de plante care creste numai in Orientul Mijlociu si care putea fi utilizata foarte bine la... confectionarea unei coroane de spini.

Pe cind o noua datare?
   Aceste noi informatii se alatura incredibilei exactitati anatomice a amprentei de pe Giulgiu, am putea spune, pregatesc un curent de opinie favorabil unei noi serii de teste cu Carbon 14. Ar fi insa o dovada de infantilism sa credem ca aprobarea necesara unui astfel de demers poate fi eliberata in viitorul apropiat. Ramine ca Vaticanul sa isi exprime mai intii un "punct de vedere oficial" si abia ulterior sa stabileasca daca si cind se are in vedere o noua datare.
   Procedura este destul de complicata si lentoarea ei tine de atit de birocratia inerenta marilor institutii, cum este si Vaticanul, dar si de uzantele diplomatice ale Cetatii Sfintului Scaun. In plus, asa cum informam, anul aceasta se va permite accesul publicului la Giulgiu, ceea ce poate complica luarea unei decizii imediate.
   Chiar si in aceste conditii, Ian Wilson, autor al mai multor carti despre Giulgiul lui Isus, deci un cunoscator in adevaratul sens al cuvintului, este optimist. "Comparatia foarte riguroasa cu fragmentele textile de la Masada si studiul polenului vor grabi ajungerea la un consens in favoarea unor noi teste cu Carbon 14", a declarat el. In cel mai fericit dintre cazuri, adaugam noi, Vaticanul isi va face cunoscut punctul de vedere abia in luna august, cind pelerini vor avea posibilitatea de a vedea relicva. De fiecare data cind a fost permis accesul publicului la Giulgiu, de cinci ori in acest secol, a fost organizata o conferinta de presa si este de presupus ca traditia va fi respectata si ca reprezentantii Sfintului Scaun vor veni la intilnirea cu ziaristii avind raspunsuri gata pregatite.

(SURSA: Sunday Times).

STIRI pe aceeasi tema -
Giulgiul lui Isus va putea fi vazut din nou
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME