Guvernul francez recunoaste ca OZN-urile exista

Cunoscatorii care isi aduc aminte de valul belgian de rapoarte OZN de la inceputul anilor '90 stiu ca au fost "scapate" presei citeva documente militare prin care se arata ca o buna parte dintre observatii erau autentice. Insa ceea ce s-a intimplat acum depasesete orice asteptare: Ministerul Apararii din Franta a recunoscut ca, in acelasi timp si in acelasi loc in care s-a raportat un OZN, radarele armatei au inregistrat o tinta ce nu a putut fi identificata.

In lupta cu birocratia

Numarul din aprilie 2000 al revistei Phenomena, in care se arata cum a admis Ministerul Apararii din Franta ca a localizat un OZN

   Dupa cum reiese din nr. 43 din aprilie 2000 al revistei Phenomena, o publicatie orientata spre investigarea stiintifica a fenomenelor aeriene neidentificate, procesul prin care Ministerul Apararii din Franta a ajuns sa confirme cercetatorilor evolutia unui OZN a fost unul de durata. A fost nevoie de tenacitatea unor investigatori care au avut rabdarea si resursele necesare pentru a penetra hatisul birocratic in spatele caruia zac, nestuite, o multime de secrete militare.
   Povestea a inceput in august 1998, cind un cetatean locuind in apropiere de Metz, a vazut un obiect sferic masiv, ce emitea lumini pulsatorii catre sol. Aparent, o observatie OZN cum au loc anual citeva sute. Dar lucrurile au luat o turnura diferita atunci cind martorul a sunat la Jandarmeria Militara (echivalentul Politiei Militare de la noi), pentru a spune ce a vazut. A fost invitat sa dea o declaratie, dupa care a fost trimis politicos acasa.
    Lipsit de orice explicatie cu privire la cele vazute, dupa citeva luni, martorul nostru ia legatura cu SOS OVNI, una dintre cele mai puternice organizatii de studiu al OZN-urilor din Franta. Cercetatorii de aici, stiau foarte bine ca decalratia martorului a servit la intocmirea unui raport. Drept pentru care, in ianuarie 1999, ei solicita autoritatilor o copie a acestui raport, mai ales ca martorul auzise la moment dat, in timp ce dadea declaratia, ceva despre o alerta radar. Nici un raspuns. Pasul urmator a fost contactarea Centrului de Control Radar de la Drachenbronn, din estul Frantei. In raspunsul scris, primit in februarie 1999, cercetatorilor li se explica faptul ca "am cautat in arhivele noastre, dar fara nici un rezultat". Cu aceasta, se parea ca sansele de a obtine confirmarea oficiala a OZN-ului din apropiere de Metz disparusera
.

Un eveniment istoric
   Pina acum, acesta este, categoric, evenimentul anului, in materie de ufologie, eveniment ce nu este intrecut nici macar de recentul scandal legat de publicarea unor fotografii ale Zonei 51, luate din satelit (vezi stirea). De fapt, inseamnatatea sa este istorica, in conditiile in care, pina in prezent, nici un guvern nu a venit cu o confirmare atit de categorica a unui caz OZN.
   Judecind insa in lumina datelor din ultimii trei-patru ani, aceasta recunoastere a guvernului francez nu pare a fi un incident izolat. Scriam in 1999, referindu-ne la deschiderea timida a arhivelor FBI, ca avem semnale ce indica o schimbare de atitudine, lenta dar semnificativa, cu privire la secretul care trebuie mentinut cu orice pret. Faptul ca, acum, un minister european al apararii confirma o observatie OZN este si el de natura sa intareasca banuiala ca, la nivel mondial, politicile OZN sint in schimbare.
   Sigur, nu trebuie sa ne asteptam la mare lucru in viitorul apropiat. In schimb, e de urmarit cu atentie tot ce se va intimpla in domeniu in anii care urmeaza. Incetul cu incetul, din suma unor dezvaluiri sau frinturi de dezvaluiri mai mult sau mai putin intentionate, vom reusi sa intelegem ceea cea nu aveam voie sa intelegem decenii la rind.

Victorie neasteptata
   Iata insa ca, in iulie 1999, are loc lovitura de teatru: dupa o jumatate de an, soseste - in fine - si raspunsul de la Jandarmeria Militara, in care este amintita, fara nici un fel de dubiu, si o detectare radar a misteriosului obiect sferic. Cu dovada in mina, SOS OVNI scrie imediat o noua scrisoare Centrului de Control Radar de la Drachenbronn, solicitind explicatii pentru ascunderea adevarului. Dupa o asteptare care a durat pina in septembrie 1999, timp in care nu au primit nici un raspuns de la Drachenbronn, cercetatorii francezi initiaza o procedura speciala pentru a obtine mult rivnita inregistrare radar. In acest scop, ei se adreseaza Comisiei de Acces la Documentele Administrative, o institutie a statului Francez ce decide care dosare pot fi facute publice si care nu, in functie de interesul pe care il prezinta pentru securitatea statului.
   Si iata o noua lovitura de teatru: in termen de nici o luna, Comisia de Acces la Documentele Administrative da un aviz favorabil cererii inaintate de SOS OVNI! Victorie, au strigat - pe buna dreptate - investigatorii francezi. Inarmati cu un astfel de aviz, s-au adresat Ministerului Apararii care nu a mai avut incotro si a inaintat SOS OVNI un document in care se arata ca, exact in locul si in momentul observatiei de linga Metz, "a fost detectata pentru un interval de trei minute tinta cu indicativul ME 403, tinta care nu a fost identificata si despre care nu detinem nici un fel de date".
   In treacat fie spus, in Franta exista si o institutie oficiala, numita SEPRA, al carei rol este acela de a conduce investigatii oficiale asupra fenomenelor de tip OZN. S-a spus despre ea ca a fost creata mai mult pentru a inchide gura opiniei publice, rolul ei fiind de fapt sa asigure musamalizari eficiente in cazurile cele mai rasunatoare. Ei bine, SEPRA, care avea deschise toate usile pentru care SOS OVNI s-a batut sa le deschida, a clasat cazul din oficiu, fara nici o cercetare.


Ceea ce trebuia de demonstrat
   Asadar, dupa in intreaga aventura birocratica, dupa aproape doi ani de eforturi, SOS OVNI a reusit un lucru deosebit: a aratat ca acel caz din 1998 este un "caz beton". Cu alte cuvinte, atunci a fost vazut un OZN in adevaratul sens al cuvintului, un OZN despre care armata a stiut foarte bine, dar s-a straduit cit a putut sa nege acest lucru.
   Probabil ca nici nu ne putem imagina cu precizie cite rapoarte OZN au fost catalogate rapid drept halucinatii vizuale, iluzii optice sau - culmea! - planeta Venus, in vreme ce undeva, intr-o sala radar, se inregistrau noi tinte misterioase. Adevarul este ca, atita timp cit arhivele ramin aproape ermetice, putini sint cei care pot evalua corect dimensiuile fenomenului OZN.
   Din nefericire, la fel de adevarat si de trist este faptul ca nu putem sti citi oameni continua sa sufere deoarece si-au pierdut credibilitatea din simplul motiv ca au declarat ca au vazut un OZN. Sa speram ca aceasta izbinda tardiva a SOS OVNI va reprezenta si o mica reparatie morala pentru martorii onesti.

(SURSA: SOS OVNI).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME