Se tem sau nu englezii de un asteriod?
Un posibil inamic?

Este deja cunoscut faptul ca, teoretic, mai devreme sau mai tirziu, exista posibilitatea ca un asteroid sa loveasca Pamintul. Cel putin pentru moment, nu s-a identificat nici unul care sa constituie o amenintare, dar unii vor sa fie pregatiti si pentru o astfel de eventualitate. Prin urmare, orice stire legata de acest subiect este urmarita cu interes. Iata acum un exemplu tipic de asemenea stire, care, prost interpretata, poate genera o teama total nejustificata.

Imediat, dupa mini-vacanta de sarbatori, guvernul lui Tony Blair turna printr-un comunicat oficial gaz peste focul temerilor legate de posibil un impact cu un asteriod. Conform agentiei de presa REUTERS, a fost infiintat un grup format din trei persoane, cu menirea de a evalua riscurile unei coliziuni cu un obiect cosmic. Lordul Sainsbury, Ministru al Stiintei din Marea Britanie, a tinut sa precizeze ca "Nu este nici un motiv pentru ca oamenii sa nu poata dormi noaptea". Dar, a adaugat el,"Desi extrem de redus, riscul nu trebuie sa fie ignorat". In comunicat se mai arata ca Londra incearca sa se alature eforturilor internationale de a evita un impact nefericit pentru Terra. Astfel, noul grup, format din doi oameni de stiinta si un fost diplomat, va estima potentialele riscuri si va face schimb de informatii cu grupuri similare din alte tari. Sir Crispin Tickell, fost ambasador al Marii Britanii la ONU si membru al echipei nou infiintate, a aratat ca "Anul trecut un asteriod a trecut prin apropierea Lunii si a Pamintului. Daca ne-ar fi lovit, ar fi provocat pagube insemnate". Pe de alta parte, el a tinut sa sublinieze ca pina acum nu a fost identificat nici un obiect cosmic care sa ameninte Pamintul intr-un viitor previzibil.

Filme precum "Deep Impact" au popularizat ideea ca putem fi oricind victimele unui asteroid...Inainte de a trage concluzii pripite si de baga mina in foc ca avem confirmarea ca ne cauta un asteroid, merita sa facem efortul de a descifra stirea transmisa de REUTERS si realuata de serviciul de stiri al Excite.com. Astfel, dincolo de limbajul diplomatic atit de drag englezilor si in contextul unor evenimente anterioare, comunicatul guvernului englez si declaratiile celor doi oficiali ar putea fi rezumate dupa cum urmeaza:

"Oameni buni, uitati cum stau lucrurile: inca nu prea stim bine de ce, dar americanii si canadienii cheltuiesc bani pe astfel de programe de citiva ani buni. Zilele trecute domnii aceia ne-au aratat obrazul si apoi buzunarul. Ziceau ca traim pe aceeasi planeta cu ei si ca afacerea ne-ar privi oarecum si pe noi. Ori, dragii nostri, deocamdata noi nu prea avem de gind sa scoatem nici un penny din punga. Asa ca ne simitim obligati sa le aratam macar ca ne-ar interesa chestiunea. Nu de alta dar altfel, stiti, ne-am cam sifona reputatia noastra de gentalmeni..."

(SURSA: Excite News).

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la STIRI
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME