Multumesc cititorului din Bacau pentru fotografia trimisa. Aceasta reprezinta un apus de soare pe Ceahlau si are particularitatea de a prezenta citeva umbre rosietice suspecte. Am scanat-o si, pe calculator, i-am aplicat toate filtrele de culoare posibile, am marit-o, i-am ridicat/coborit luminozitatea si contrastul, pe scurt am incercat ce se poate face in afara unor laboratoare de specialitate. Pentru a avea si alte opinii, am prezentat-o unor fotografi cu ani buni de vechime in meserie.

     Cu riscul de a provoca o dezamagire, concluzia la care am ajuns este ca e foarte putin probabil ca acele umbre cetoase de culoare rosie sa semnifice mare lucru. In literatura de specialitate se vorbeste de "forme bio-palsmatice", de "condesari bio-energetice" pentru a numi astfel aparitiile fantomatice. In fotografia analizata se pare ca nu este cazul.

     Am comparat-o cu fotografii pe care experti in materie le-au declarat exceptionale si am constatat diferente notabile, ce nu par a se datora unui grad de condesare mai redus. In plus, per ansamblu, fotografia este susceptibila de o expunere defectuoasa. Ipoteza cea mai plauzibila ramine aceea ca fotograful a surprins o perdea subtire de ceata, care, la asfintit, a capatat o tenta speciala. O confirmare ar fi si faptul ca formele sint vizibile doar pe fundalul intunecat al padurii, devenind transparente in lumina, deasupra creastei.

O fotografie despre care n-as indrazni sa spun ca ar contine ceva deosebit...

 

Inapoi la Guest Files
Inapoi la stiri

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME