Intre bombardamente enigmatice si ploi paranormale

S-ar putea crede ca, la ora actuala, dupa aproape un secol de aviatie, cerul nu ar trebui sa mai ascunda prea multe taine. Va veti gindi, poate la OZN-uri. Corect, insa de data aceasta nu la ele ne referim. Una dintre enigmele atmosferei care continua sa intrige oamenii de stiinta o reprezinta caderile cu totul neasteptate si inexplicabile din cer ale unor obiecte insolite. Un astfel de eveniment a avut loc recent in Spania.

 

In virtejul speculatiilor
Intre fenomenele stranii, ploile paranormale ridica poate cele mai mari probleme. Pe de o parte, in general, manifestarile paranormale sint relativ putin cunoscute, iar pe de alta parte aceste ploi sugereaza un intreg complex de asemenea manifestari. Aceasta ar jsutifica, in viziunea expertilor, raritatea lor. Conditiile necesare pentru ca ele sa se produca se intrunesc in mod cu totul exceptional.
Ideea centrala a teoriilor avansate pentru a explica fenomenul se rezuma la faptul ca obiectele nu cad pur si simplu de nicaieri. Ele au disparut de undeva, pentru a apare in alta parte, mai precis in atmosfera, de unde, sub efectul gravitatiei, ajung la sol. Pronind de aici, opiniile se impart. Astfel, avem teoria conform careia exoticul fenomen de dematerializare, prin care o serie intreaga de obiecte se volatilizeaza pur si simplu, este urmat de reversul sau, adica de materializare. Evident, cele doua procese ramin de analizat, pasi importanti in aceasta directie facind deja reputatul cercetator roman Adrian Patrut (vezi "De la normal la paranormal", vol. II, editura Sincron, 1992), vobind despre fenomenul de destructurare reversibil.
Ipoteza gaurilor de vierme pare a cistiga teren, dat fiind ca se bucura deja de un fundament teoretic destul de solid. Anticipate de Enstein, aceste "gauri" ar fi un tip special de tunele prin spatiu, cosntituindu-se ca un fel de scurtatura intre doua puncte. Spre exemplu, daca ar fi sa plecam spre Alpha Centauri, ne-ar trebui citeva sute de ani cu cele mai puternice rachete pe calea normala. Dar, gasind sau chiar creind gauri de vierme, am avea la dispozitie o scurtatura pe calea careia am ajunge in doi ani. Intrebarea care se pune este daca ceea ce astrofizica admite in teorie la scara spatiului cosmic ar fi posibil si la nivel planetar. Daca da, atunci se pot gasi justificari si pentru ploile paranormale. De pilda, o gaura de vierme in miniatura apare spontan deasupra unei balti populate cu sute de broaste si le absoarbe. Celalalt capat al tunelului spatial se gaseste undeva deasupra unui oras. Sarmanii batracieni parcurg tunelul intr-o clipita si cad apoi pe o strada si gata fenomenul paranormal...
Daca se va confirma faptul ca gaurile de vierme pot exista si la nivel planetar, atunci ar urma sa se repuna in discutie o serie intreaga de disparitii si/sau aparitii enigmatice. Sa ne gindim la Triunghiul Bermudelor, la batalionul volatilizat in 1914 in timp ce urca un deal, la nenumaratele avioane ce au disparut in zbor fara a lasa nici o urma, etc.

De la incident la fenomen
   La inceputul lunii ianuarie, un barbat era sa fie omorit de un bloc de gheata in greutate de 4 kg, care cazuse aparent de nicaieri peste masina sa. Intimplarea avea loc in Sevilia si a fost pusa pe seama unui avion care ejectase rezidurile in afara zonelor in care ar fi avut permisiunea sa efectueze asemenea manevre. S-a admis, de asemenea, ca nu este total exclusa ipoteza unei mini-comete. Nucleul sau, format din gheata, s-ar fi topit partial la intrarea in atmosfera, restul spargindu-se in mai multe bucati, care au cazut sol. In fine, acestea au fost explicatiile cu care ghinionistul sofer a trebuit sa mearga la compania de asigurari.
   Toata povestea ar fi fost uitata a doua zi, dar ulterior au fost semnalate si alte bucati de gheata cazute din senin. La 19 ianuarie, Juana Sanchez Sanchez, de 70 de ani, a fost doborita in fata casei sale din Almeria de un astfel de bolid, care i-a cazut pe umar. In presa spaniola au aparut zeci de rapoarte despre prabusirea din cer a unor blocuri de gheata, mari cit o minge de baschet. Numai in zece zile au fost colectate de pe intreg teritoriul Spaniei peste o mie de astfel de bucati. Din fericire, nu s-a inregistrat nici un deces, dar fenomenul a fost considerat suficient de ingrijorator pentru ca autoritatile sa solicite sprijinul oamenilor de stiinta.

Nici o explicatie
   Conform cotidianului "El Pais", preluat de serviciul de stiri al BBC, meteorologii iberici au scos din discutie orice legatura cu vreo forma rara de grindina. Nici teoria mini-cometei nu ramine in picioare, deoarece fragmentele ar fi trebuit sa fie descoperite pe o suprafata limitata si nu in toata tara. Apoi, nu au cazut toate in acelasi timp si, oricum, daca era o mini-cometa, ea ar fi fost semnalata de astronomi, iar dupa intrarea in atmosfera s-ar fi vazut pe ecranele radarelor. Din acelasi motiv nu sta in picioare nici ipoteza ploii meteroitice.
Unul dintre expertii echipei alcatuite de urgenta, Jesus Martinez Frias, a marturisit cu toata sinceritatea ca el este cea mai surprinsa persoana de acest fenomen. Totodata, el si-a exprimat speranta ca analizele chimice vor putea oferi indicii cu privire la provenienta ghetii. In aparenta, enigmaticele corpuri par a fi alcautite 100 % din apa inghetata. Rezultatele complicatelor analize sint asteptate cu nerabdare, chiar daca se stie ca ele ar putea sa nu aduca nimic nou.
   Faptul ca doua cotidiane au aratat ca cel putin trei dintre misterioasele corpuri au fost niste facaturi ale unor amatori de farse nu a linistit prea multa lume. S-a pretins chiar ca, in fata pericolului de a se declansa o isterie colectiva, presa cauta sa calmeze spiritele.
Cautind fenomene oarecum asemanatoare in trecutul aproiat, descoperim in arhiva de stiri a buletinului saptaminal "UFO Roundup" doua cazuri: unul in China, in aprilie 1995, iar celalalt in Brazilia, in iulie 1997. Trebuie precizat totusi ca exista doua diferente majore: au fost incidente izolate, iar blocurile de gheata au fost mult mai mari, greutatea maxima ajungind la 220 kg. Explicatia oferita in ambele situatii a fost "gheata meteoritica".

Ghici ce mai cade din cer

geam.jpg (7496 bytes)
Ploile paranormale ramin in continuare o enigma

   Confruntati cu misterul enigmaticului bombardament, spaniolii au inceput sa isi aminteasca de asa-zisele "ploi paranormale". Da, exista si asa ceva, dar acesta nu inseamna ca, obligatoriu, un astfel de fenomen a avut loc in Spania. Insa evenimentele de acolo de ofera acum prilejul sa ne oprim putin asupra lui.
In "Dictionarul de parapsihologie" semnat de Ioan Mamulas si Corin Bianu (editurile Corvin si Coresi, Bucuresti, 1995), acestea sint definite drept "precipitatii cu diverse obiecte, unele insolite, ori chiar si cu organisme vii"...
   Adevarul este ca, cel putin in literatura dedicata fenomenelor paranormale, tipul acesta de ploi nu constituie o noutate. Se cunosc ploi de noroi, de pietre, dar si de pesti sau broaste, in codintiile in care meteorologii nu au semnalat nici nori, nici vint. Insa cea mai bine analizata varietate de ploaie paranormala o reprezinta "ploaia cu par de ingeri". In realitate o cadere masiva a unei materii galbene cu aparenta fibroasa, fenomenul este rarisim si a fost semnalat inca din Evul Mediu. Cel mai recent caz pe care am reusit sa il identificam a avut loc la 27 septembrie in apropiere de Santa Cruz, California. In ciuda probelor culese pentru analize, raspunsurile intirzie, lasind loc celor mai extravagante ipoteze, ultima dintre ele fiind aceea a "OZN-urilor filiforme". Fanii "Dosarelor X" stiu bine ca intr-unul dintre episoade a avut loc si o ploaie cu par al ingerilor, iar in altul Scully, coborind din masina, era sa calce peste un covor de boraste cazute din cer. Dar fenomenul a fost exploatat nu numai in filme, ci si in scopuri promotionale. Intr-un clip publicitar de mare efect difuzat in aceasta perioada pe Cartoon Network se poate vedea o ploaie cu... bomboane!
   In fine, daca e sa expunem intreaga fenomenologie a ploilor paranormale, atunci va trebui sa amintim si de bizarele ploi de singe si, uneori, chiar bucati de carne. Vazute de-a lungul istoriei drept semne rele, care anunta mari nenorociri, ele au fost interpretate in cheie religioasa. Un studiu bine documentat ne ofera John Hairr, in numarul din toamna anului 1999 al revistei "The Anomalist". Sub titlul "Cind cad din cer singe si carne", istoricul si scriitorul John Hair trece in revista o serie intreaga de asemnea intimplari, pentru a se opri asupra doua cazuri considerate mai interesante. Concluzia sa este ca raritatea acestui tip de manifestari, precum si neimplicarea oamenilor de stiinta explica de ce nu se poate vorbi inca de o explicatie multumitoare.

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la articole

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME