Aplicatii comerciale ale parapsihologiei

   Este parapsihologia doar o "para-stiinta"? Se pare ca nu. In primul rind, se bucura de un ridicat grad de interes din partea militarilor si a serviciilor secrete. Evident, cu flerul lor imbatabil, oamenii de afaceri au vazut si ei ceva productiv. Poate chiar inaintea armatelor, afaceristii au inteles perfect cit se poate cistiga de pe urma fenomenelor paranormale.

Cum sa angajezi oameni de incredere

Si românii stiu sa profite
Vorbim despre ce fac altii, dar poate ca e fi fost e potrivit sa ne uitam si in propria ograda, caci si in România se cistiga cu "paranormalul". Intr-un interviu publicat in 1998 in revista "Idei de Afaceri" o patroana din Bucuresti povestea cum a reusit sa se lanseze in cariera. Simplu! S-a asociat cu doua bioenergoterapeute din Basarabia, carora le-a amenajat un apartament pentru tratamente. Tot ea se ocupa si de promovarea afacerii, cu scopul de a aduce clientela. Desigur nu degeaba. Dupa cum recunoaste chiar ea, intr-un an a reusit sa adune 10.000 de dolari. Basarabencele au plecat, dar cu suma ramasa, a putut sa porneasca la drum.
   Aceasta ar fi prima si cea mai putin elaborata metoda de a cistiga din exploatarea fenomenelor paranormale: comercializarea capacitatii altora de a vindeca prin intermediul cimpului lor bioenergetic.

   Una dintre marile probleme ale oamenilor de afaceri este alegerea persoanelor potrivite pentru posturi cheie. Respectivii angajati trebuie sa fie buni profesionisti si, totodata, sa fie onesti. Daca din punct de vedere profesional o testare este relativ de simpla, cu onestitatea este mai ceva greu. Sigur, exista teste psihologice foarte complexe, dar nici unul nu ofera o marja de siguranta de suta la suta. Un psiholog prudent va spune unui patron ca sint 98 % sanse, sa zicem, ca un candidat pentru un post important sa nu fure. Si cum s-au inregistrat cazuri de angajati vechi si deasupra orcaror banuieli, dar care cu tradat totusi interesele companiei, s-au cautat si alte solutii.
   Astfel, mai intii si-au facut loc, cu rol consultativ, clarvazatorii. Gratie capacitatii lor de a vedea aura ce ne invaluie pe fiecare, acestia pot vedea fara gres trasaturile noastre de caracter. Un individ mai versat poate mai reuseste sa treaca de filtrul unui test prihologic, dar in fata unui clarvazator nu mai are nici o sansa. Metaforic vorbind, in fata sa, candidatul pentru un post sensibil este ca si dezbracat. Pur si simplu, nu are cum sa isi ascunda aura. Interpretata corect, ea va oferi celor interesati informatii foarte pretioase, privind starea de sanatate, nivelul de evolutie spirituala si trasaturile de caracter.
     Cel putin in tarile asiatice, nu este deloc suprinzator ca la selectia finala a pretendentilor la o functie de raspundere patronatul sa invite o persoana pe care nu o cunoaste nimeni. Aceasta, discreta, va lua loc undeva in sala. Si daca, la urma, va sustine ca un candiat agreat de angajator nu poate sa fure pentru ca efectiv nu ii sta in fire, astfel de atitudini fiind total straine de natura sa, atunci acesta va fi cel ales.

Secretul unor agenti comerciali
   Una dinte meseriile in care succesul depinde enorm de capacitatea de a-i influenta pe cei din jur este meseria de agent comercial. Caci nu este putin lucru sa convingi pe cineva ca produsul tau este cel mai bun, cel mai ieftin si ca trebuie neaparat sa il cumpere. Ce sa mai vorbim de situatia in care concurenta este acerba, cind lucrurile se complica si mai mult.
Totul a pornit de la observatia ca agentii comerciali de succes detin fie o buna pregatire psihologica, fie un cimp bioenergetic mai puternic, daca nu cumva chiar amindoua la un loc. De aici pina la a recruta acei agenti care domina involuntar pe ceilalti gratie cimpului lor bioenergetic nu mai e decit un pas. Pasul al doilea, deloc principial si deloc recomandabil, consta in a-i antrena in scopul de a-si dezvolta capacitatea de a ii influenta pe cei din jur. Tehnicile pur psihologice de manipulare sint o nimica toata pe linga ce invata unii agenti de vinzari la cursuri "speciale". Intre altele, este vizata alterarea discreta a starii de constiinta a clientului (a se citi a victimei) si diminuarea potentialului sau bioenergetic. Pe acest fond de adormire a simturilor, sugestii potrivite il vor determina sa ia deciza dorita: sa cumpere produsul.
   Este evident ca astfel de agenti comerciali nu sint pregatiti pentru vinzarile de aspiratoare. Costurile pentru selectarea si antrenarea lor sint atit de ridicate sint atit de ridicate, incit acesta este un lux pe care numai marile companii si-l pot permite. Insa investitia merita. Un bun negociator valoreaza o avere.

chakrele.jpg (4965 bytes)

Corpul energetic ascunde multe informatii, care pentru clarvazatori nu constituie secrete

"Testat parapsihologic"
   Se stie, exista companii specializate in selectia de personal. Afacerea lor este simpla, la prima vedere, si consta in a recomanda firmelor interesate o persoana sau alta, pentru diferite posturi. Succesul sau falimentul lor depinde de precizia cu care gasesc omul potrivit pentru locul potrivit. Asa se face ca, silite de concurenta, fisele lor de personal au inceput sa se imbogateasca din ce in ce mai mult.
   Pe linga testarea profesionala si psihologica, initial au inceput sa isi faca loc analizele grafologice. S-a ajuns acum ca unele companii occidentale de profil sa recurga si la serviciile unor astrologi, pentru a avea inclusiv astrograma celor prezenti in bazele lor de date. Tentativa de a introduce analize genetice inainte de angajare a generat un adevarat scandal peste ocean, dar moda orientala a clarvazatorilor pare sa prinda si in Statele Unite. Astfel, potentialul angajat tinde sa devina un produs care va purta o stampila in plus: aceea de "testat parapsihologic".

Atentie la sarlatani
   Scurta noastra incursiune in domeniul aplicatiilor comerciale ale parapsihologiei ar putea fi judecata drept incompleta, daca nu ne-am referi si la cabinetele de tot felul. Ati auzit, poate de mediumi "de profesie" care iau legatura cu mortii, intorc neveste ratacite prin patul altora, dezleaga cununii, îi gasesc pe cei disparuti sau ghicesc numerele la loto. Granita acestor practici cu sarlatania este foarte de greu de trasat. Dovada sta, de pilda, scandalul generat de disputa pentru titulatura de "adevarata fiica a lu' adevarata mama Omida". Nu negam faptul ca vrajitoarele de cartier isi valorifica unele insusiri pranormale. Insa trebuie analizat fiecare caz in parte si, sa nu uitam, atunci cind nu exploateaza   credulitatea clientilor, ele recurg mai curind la magie decit la tehnici parapsihologice. Oricum, daca veti ajunge vreodata sa calcati pragul unei vrajitoare, fiti atenti sa nu va lasati manipulati. Cel mai sigur indiciu este o graba suspecta de a incasa onorariul si - mai mult - cresterea treptata a notei de plata.

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la articole

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME