Chinezii l-au interzis pe Yeti

yeti1.jpg (2708 bytes)In decembrie 1998, autoritatile stiintifice chineze probabil ca se plictiseau cumplit. Altfel nu se explica de unde si pina unde au gasit de cuviinta sa dea drumul in lume unui comunicat de mai mare risul. Astfel, fara nici un motiv aparent, inaltele somitati ale lumii academice au decretat ca gata, s-a terminat cu Yeti! Pur si simplu in Republica populara Chineza s-a luat hotarirea - oficiala! - ca tovarasul Yeti este o inchipuire si ca ar cam fi cazul ca lumea sa inceteze cu prostiile astea

     Cum sa te faci de rusine fara sa te roage nimeni

O imagine valoroasa surprinzindu-l pe enigmaticul om-maimuta in 1973. Calculele efectuate tinind cont de adincimea urmelor lasate si de caracteristicile solului indica o greutate de circa 250 kg.

Sigur, ne grabim sa admitem si posibilitatea ca enigmaticul om-maimuta sa nu (mai) existe, chiar si in ciuda indiciilor care sugereaza contrariul. In ulitma instanta, pina la capturarea primului exemplar, viu sau mort, nimeni nu poate aduce decit dovezi indirecte in sprijunul existentei sale. Asadar, suna oarecum fortat postulatul savantilor chinezi, ca sa nu zicem ridicol.
Dar, de fapt, unde este ridicolul, doar sint atitia oameni de stiinta occidentali care nu cred in realitatea lui Yeti? De acord, insa acestia au puncte de vedere personale si nu exprima pozitii "oficiale".
Bine, veti spune, si cu ce ne poate afecta o stupizenie in plus a autoritatilor chineze? Raspunsul este cit se poate de simplu: stiinta nu este "oficiala", cunoasterea nu poate fi hotarita pe linie de partid, iar misterul nu poate fi anulat doar pe motiv ca "asa s-a decis". Iar atunci cind vrei sa impui o directiva ideologica a partidului comunitatii stiintifice internationale, se cheama ca ai renuntat la criteriul stiintific.

     Istoria mai citeaza cazuri

Exemplul nepalez
Spre deosebire de autoritatile de la Beijing, cele din Nepal au o atitudine mult  mai rationala. Nu numai ca nu au facut niciodata prostia de a decreta ca Yeti este numai o legenda, dar si profita discret de pe urma acestui mit. Concret, expeditiile stiintifice care isi propun sa caute misterioasa fiinta au nevoie de o autorizatie, care nu este deloc greu de obtinut, dar trebuie platit pentru ea. De asemenea, exista harti actualizate regulat, pe care sint marcate zonele in care a fost semnalat un exemplar Yeti. Intimplator sau nu, multe dintre zonele cu pricina cam coincid cu principalele puncte de atractie turistica. Altel spus, Yeti este pus la treaba, sarcina lui fiind de a sprijini turismul local. Iar daca se mai intimpla ca o expeditie sau alta sa mai culeaga niste amprente, sa obtina niste fotografii sau fire de par pentru a le supune analizelor genetice, cu atit mai bine! Toata lumea este multumita: cercetatorii isi fac treaba asa cum stiu ei, turistii se lauda ca au vazut pe unde umbla Yeti, iar bugetul de stat nu are decit de cistigat. Tot respectul.

Conteaza mai putin care au fost ratiunile pentru care, prin Administratia Nationala a Padurilor din cadrul Comisiei de Stat pentru Stiinte si Tehnologie a inteles sa iasa la rampa intr-un mod atit de neinspirat. Intereseaza aici o mentalitate care se perpetueaza, anume aceea de a decreta inexistente probleme care nu se armonizeaza cu ideologia. Istoria stiintei cunoaste oricum destule momente rusinoase si cu, si fara implicarea politicului.
In 1784, distinsii membrii ai Academiei Franceze interziceau meteoritii, sub pretextul ca este stupid sa cada pietre din cer. Despre zborul cu aparate mai grele decit aerul nu mai vorbim, povestea fiind arhicunoscuta. Trenul s-a crezut ca este lipsit de viitor, deoarece la peste 36 km/h pasagerii ar fi urmat sa se sufoce. Mai aproape de zilele noastre, in 1966, prin celebrul raport Condon, americanii interziceau OZN-urile; faptul ca la ora actuala lucrurile sint pe punctul de a se schimba nu scuza cu nimic gestul de atunci.

     O chestiune de principii

Foarte probabil, multora dintre savantii chinezi le este jena pentru ca mai marii lor au transat intr-un mod atit de rusinos chestiunea Yeti, renuntind la cele mai elementare principii ale cercetarii stiintifice. Ignorind miile de amprente dupa care s-au luat mulaje, zecile de fotografii si cele doua pelicule existente, Comisia de Stat pentru Tehnologie a dat cu pumnul in masa si a dizolvat "Comitetul pentru cercetarea creaturilor rare si ciudate", creat in octombrie 1984. Din comentariile agentiei China Noua reiese ca autoritatile s-ar fi suparat deoarece nu se stie cine ar fi oferit 500.000 de yuani (63.000 de dolari) pentru capturarea unui Yeti. Iar supararea aceasta survine la putin timp dupa ce taranii chinezi au gasit bucati de blana rosiatica, despre care, in urma analizelor genetice, savantii au afirmat ca nu apartine nici unei specii de animal cunoscute. In viziunea celor implicati, nu este vorba de nici o proba materiala, considerindu-se ca goana dupa un ipotetic Yeti "va pune in pericol celelalte animale salbatice, fara a mai spune ca nu inseamna nimic pe plan stiintific".

 

STIRI pe aceeasi tema -  Muzeul creaturilor ciudate
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la articole

linie.gif (484 bytes)
© Florin IORGA - 2000

HOME