Arca lui Noe este cautata in Marea Neagra

Arca al lui Noe, aici in reprezentarea unui pictor anonim din secolul XV   Cind lumea a trebuit sa fie spalata de pacate, Noe a stiut. Fusese avertizat de catre Dumnezeu si a construit o corabie cu care a salvat atit omenirea, cit si toate neamurile de animale. Ramasa in constiinta omenirii drept "Arca lui Noe", aceasta corabie mitica a exercitat o atractie deosebita asupra cercetatorilor si exploratorilor.
   Studiile arheologice si geologice au aratat ca exista cel putin citeva locuri pe planeta in care, cu milenii in urma, au avut loc inundatii catastrofale. S-a considerat ca potopul este o realitate si nu a fost exclusa posibilitatea ca Noe sa fi fost un personaj adevarat. Prin urmare mai raminea de gasit corabia salvatoare. Unde? Posibil in Marea Neagra.

Ambitii si sperante
  
Dr. Robert Ballard este o celebritate printre cautatorii de epave. El este cel care a descoperit Titanicul pe fundul oceanului, dar mai are in palmares, intre multe altele, corabia Lusitania si faimoasa nava de razboi a nazistilor, Bismarck. In prezent, el se afla in pregatiri intense pentru o expeditie in Marea Neagra, ce va avea loc in vara acesta, din care spera sa se intoarca plin de glorie. Cu putin noroc, spune el, s-ar putea ca peste citeva luni sa descopere chiar Arca lui Noe.

Dr. Ballard

Dr. Robert Ballard, cercetatorul si exploratorul care, dupa Titanic, doreste sa gaseasca si arca lui Noe

   Desi Ballard e considerat un ambitios, observatorii avizati se abtin sa zimbeasca. Pe de o parte, cartea lui de vizita este impresionanta. Si stiu ei ce stiu. Pe de alta parte, fundamentul stiintific al expeditiei sale este greu de demolat. Cunoscatorii sustin ca este foarte posibil sa gaseasca "ceva extrem de interesant". Poate nu chiar arca, dar niste nave stravechi, romane sau feniciene, cu siguranta. In ceea ce il prinveste pe Dr. Robert Ballard, el a declarat pentru Fox News ca "Indiferent ce vom gasi, va fi ceva interesant. N-am cum sa pierd. Va fi ceva cel putin la fel de important ca tot ce am descoperit pina acum." Dincolo de acuratetea cercetarilor preliminare, a precizat el, se mai bazeaza si pe un foarte sofisticat echipament de cercetare submarina, care include si un robot submarin din ultima generatie.

Intre stiinta si mitologie

O cautare continua
Misterul Arcei lui Noe i-a obsedat mereu pe cei indrazneti, expeditia lui Ballard nu este prima de acest tip. Nu lipsesc nici vocile care sustin ca nu cauta unde trebuie. Primele tentative de a o localiza dateaza inca din Evul Mediu. De atunci si pina in prima parte a secolului, muntele Ararat din Turcia a fost brazdat in lung si in lat de cautatorii arcei. Dintre acestia ii amintim doar pe George Hagopian, pe locotenentul Roskovitschi si pe capitanul Schwinghammer. Eforturile lor au fost zadarnice, dar atentia asupra muntelui Ararat a fost redesteptata de o serie de fotografii aeriene luate in 1954. S-a crezut atunci ca, la o altitudine de 4.500 - 5.000 de metri, sub un strat de zapada se poate recunoaste conturul unei corabii. Cei care au fugit la fata locului nu au gasit insa nimic. Dupa Dr. Robert Ballard, nici nu aveau cum sa descopere ceva. Ramine de vazut ce va gasi el. n

   Punctul de plecare al expeditiei proiectate de Ballard il constituie o teorie ce dateaza de citiva ani si este deja cunoscuta. Conform acesteia, Marea Neagra era pina acum aproximativ 7500 de ani un lac imens, separat de Marea Mediterana doar de o palma de pamint, ca un fel de dig. Diferenta de nivel intre acest lac si Mediterana era considerabila. Astfel, in conditiile in care, datorita presiunii enorme sau poate din cauza unui cutremur, digul s-a rupt, apa Mediteranei a inceput sa curga in albia lacului. Inchipuiti-va o cascada de 200 de ori mai puternica decit Niagara ce a curs 40 de zile si 40 de nopti si veti avea imagina a ceea ce s-a intimplat. Torentul a fost imens, mai ales ca ultima era glaciara abia se sfirise, iar nivelul oceanului planetar crescuse sensibil. Rezultatul a fost un adevarat cataclism: o inundatie extrem de rapida si de violenta pe o suprafata de sute de kilometri patrati. Cu alte cuvinte, acesta a fost potopul, adica mitul aproape omniprezent.
  
Mitologii noteaza ca sint extrem de putine civilizatiile din memoria carora lipseste amintirea unor inundatii catastrofale. In mai multe locuri de pe glob, arheologii au descoperit straturi masive de mil ce reprezinta dovezi clare ale unor potopuri locale, dar, in lumina ultimelor cercetari, inundatiile din Marea Neagra par a avea cele mai mari sanse sa reprezinte deluviul biblic.

O capsula a timpului pe fundul marii
  
Totusi ce se mai poate gasi pe fundul Marii Negre acum, la mai bine de sapte milenii? Multe, spune Dr. Robert Ballard. Bazindu-se pe masuratori efectuate in ultimii ani, in opinia sa partea vestica a Marii Negre trebuie sa fie o adevarata capsula a timpului. Exista cel putin o zona, spun el, in care apele dulci ale fostului lac au ramas la fund, nefiind agitate ce curenti submarini. Ori lipsa curentilor e foarte incurajatoare, deoarece mediul marin de acolo a devenit anoxic, adica lipsit de oxigen. Aceasta inseamna ca orice s-a scufundat in zona aceea trebuie sa se fi conservat perfect. Practic, acolo se afla un enorm tanc de conservare. Cercetarile pot aduce la iveala orice: lemn, deci si epave, ceramica sau chiar asezari intregi, inghitite de ape.
   Referitor la probabilitatea de a gasi tocmai Arca lui Noe, Dr. Robert Ballard a tinut sa sublinieze: "Eu sint un explorator. Sint si om de stiinta, e adevarat, dar inainte de toate sint un explorator. Vom vedea ce voi gasi, nu stiu".

STIRI pe aceeasi tema - none
ARTICOLE pe aceeasi tema - none
CARTI pe aceeasi tema - none

Inapoi la ARTICOLE
Inapoi la carti

linie.gif (484 bytes)
Florin IORGA - 2000

HOME